latinica  ћирилица
30/06/2022 |  20:00 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Перишић: НАТО спрема замку Србији и Српској

Професор геополитике Срђан Перишић оцијенио је да би промјена политике неутралности и сврставање на страну против Русије Србију и Републику Српску претворило у стране у сукобу који се води у Украјини, додајући да ће и Београду и Бањалуци бити понуђено да уђу у НАТО.
Срђан Перишић - Фото: ТАНЈУГ
Срђан ПеришићФото: ТАНЈУГ

Перишић је на данашњој трибини "Србија и Српска у позадини глобалног сукоба у Украјини" рекао да процјењује да ће Србима, односно Србији и Републици Српској бити понуђен улазак у мини-интеграције у региону и у НАТО, будући да је евидентно да од учлањења земаља западног Балкана у ЕУ нема ништа.

Према његовим ријечима, Србија ће добити понуду да уђе у НАТО по моделу Бугарске из Другог свјетског рата, када је та држава била на страни Хитлерове коалиције, али је све вријеме, изузимајући дан када је Црвена армија ушла у Бугарску, задржала дипломатске односе са Совјетским Савезом.

Перишић је навео да ће тако и Србији бити понуђено да уђе у НАТО, а да истовремено задржи дипломатске и друге односе са Русијом.

- Позив у НАТО и мини-интеграције су две замке које ће нам бити нуђене да би се одржавао хаос на Балкану - указао је Перишић.

Перишић каже да НАТО под руководством САД те замке Србима припрема због одржавања хаоса на Балкану, којем доприноси и данашња најава Велике Британије да ће повећати своје присуство у БиХ.

Одржавање хаоса на Балкану, како је објаснио Перишић, повезано је са позицијом САД, заправо покушајем Америке да обнови своју хегемонију у свијету из униполарног периода, коју је имала до 2008. године.

- САД немају другог избора него да изазивају више мини-хаоса на разним неуралгичним тачкама планете, међу којима су БиХ и Косово и Метохија. Изазивајући хаос као главну стратегију супротстављања Русији и Кини, они су и ангажовали самозванца Кристијана Шмита да делује у правцу смењивања политичара из Републике Српске, а да заузврат понуде Српској да попусти по питању чланства БиХ у НАТО - рекао је Перишић.

Перишић је навео да они очекују да ће успјети у томе, уз обећање да нико неће бити искључиван из политичке сфере и избора ове године ако Српска уђе у НАТО.

- То су те замке наше неутралности и у Београду и у Бањалуци, али на њих не смемо да наседнемо, јер у другом или трећем кораку, ако бисмо насели, ми бисмо престали да постојимо - оцијенио је Перишић.

Он је указао да зато Београд и Бањалука неутралност у овом рату морају да разумију као политичку неутралност и да је сачувају.

- Ако би се Срби, односно Србија и Српска, сврстали на страну Запада, постали би страна у сукобу и дошло би до раскола у српском народу, односно до расцепа између већине народа и елите која га води. Тај раскол би ишао у правцу демонстрација и разних облика протеста. То би, у сваком случају, значило и политичко самоубиство државе - закључио је Перишић.