latinica  ћирилица
30/06/2022 |  21:17 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад је сатјерао себе у замку; Имамо веома много истомишљеника, али се неки боје да то кажу

Колективни Запад је сатјерао себе у замку, јер није могао да предвиди тенденције које ће допринијети слабљењу његове глобалне доминације, изјавио је руски предсједник Владимир Путин. Он је истакао да Русија има веома много истомишљеника, али се само боје да причају наглас.
Путин на обиљежавању стогодишњице руске тајне обавјештајне службе (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL) -
Путин на обиљежавању стогодишњице руске тајне обавјештајне службе (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL)

Руски лидер је данас у сједишту Руске спољнообавештајне службе (СВР) присуствовао обиљежавању стогодишњице руске тајне обавјештајне службе и том приликом истакао да је приоритет службе стратешка прогноза развоја међународних процеса.

Он је оцијенио да је у свијету много истомишљеника који желе да иду својим путем, само се боје да подигну главу и причају о томе наглас.
 
- Запад покушава да игнорише реалност која му не одговара, као и формирање мултиполарног свјетског поретка. Неусмњиво је да не може потпуно да игнорише те објективне тенденције. Али, у пракси је његова политика руковођена једним циљем – свим средствима сачувати своју доминацију. Догматизам, терет прошлости и неспремност за суочавање са истином неизбјежно повећавају ризик од даљих непромишљених импулсивних акција Запада. Али, та ситуација, истовремено, Русији открива да има истомишљенике у свијету, а знате да је таквих истомишљеника веома много. Истина, неки се боје да подигну главу и да о томе говоре наглас - објаснио је Путин.
 
Како је истакао, они о којима он говори, размишљају „приближно као и Русија, мисле као и ми, у ствари“.
 
- Много је таквих истомишљеника: земаља, људи и народа који желе да иду својим путем, који се темељи на принципима истинске мултилатералности - додао је он.
 
Запад користи Украјину за обуздавање Русије

Путин је оцијенио да Запад данас цинично користи милионе становника Украјине као потрошни материјал у својим геополитичким играма и покушајима обуздавања Русије, и да се у „америчком“ свијету права свих осталих једноставно газе.

- Такозвани колективни Запад у својим поступцима полази од тога да њихови модели либеларног глобализма немају никакву алтернативу. А овај модел, назваћемо ствари правим именом, је само обновљена верзија неоколонијализма и ништа друго. То је амерички свијет, свијет за одабране, у коме се права свих осталих једноставно газе. Очигледна потврда тога је судбина многих земаља и народа Блиског истока и других свјетских региона, а данас - милиона људи у Украјини, које Запад тако цинично користи као потрошни материјал у својим геополитичким играма и покушајима да обузда Русију - објаснио је руски лидер.
 
Додао је да ти покушаји обуздавања нису ништа друго него жеља да се не дозволи Русији да се развија потребним темпом и на основу традиционалних вредности које су јој неопходне.
 
- Какво је то обуздавање? То је једноставно борба против Русије - закључио је он.