latinica  ћирилица
30/06/2022 |  22:02 ⇒ 22:13 | Аутор: СРНА

Линта: Скидање заставе Србије инспирисано хрватском реториком

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да скидање заставе Србије са јарбола у хрватском граду Пожега, за вријеме одржавања међународног фестивала једноминутног филма, представља још један притисак и провокацију малобројних Срба и затражио да надлежни органи Хрватске предузму све законске мјере и што прије идентификују и казне починиоца.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је у саопштењу најоштрије осудио овај антицивилизцијски чин, за који је рекао да је инспирисан антисрпском реториком хрватских политичара, ветерана, интелектуалаца и медија.

Он је навео да је посебно увредљиво оправдање локалног портала "пожешки.хр" за овај вандалски чин, а који је објавио видео-снимак скидања заставе Србије уз коментар да је то учинио младић који је у грађанском рату изгубио блиског члана породице.

Линта је истакао да је тај портал навео и да је код локалних Хрвата застава Србије изазвала снажан револт, будући да је Пожега и Пожештина изгубила бројне синове и очеве у агресији 1991. године.

- Да ли то значи да многи Срби, чији су један или више чланова породице страдали у рату, треба да скидају заставе Хрватске када, приликом разних догађаја, буду истакнуте у Србији? Наравно да не значи - рекао је Линта.

Он је нагласио да породице страдалих српских бораца и цивила трпељиво и достојанствено носе свој тешки терет и несрећу.

Линта је навео да је темељ антисрпске мржње и нетрпељивости лажни мит о домовинском рату по којем су Србија и Срби агресори, а Хрватска је жртва агресије и водила је ослободилачки и одбрамбени рат.

- Права истина јесте да је главни кривац за рат проусташки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба - рекао је Линта.

Он је рекао да то јасно показује да се хрватско друштво није суочило са својом ратном и злочиначком прошлошћу и да се константно шири мржња према Србији и српском народу.

- Поставља се и питање да ли су то европске вриједности које промовише Хрватска као чланица Европске уније - додао је Линта.

Застава Србије скинута је у понедјељак, 27. јуна, са трга у Пожеги гдје је била постављена заједно са другим заставама у оквиру одржавања међународног фестивала једноминутног филма.