latinica  ћирилица
30/06/2022 |  22:23 ⇒ 01/07/2022 | 07:48 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Британске специјалне снаге у БиХ - озбиљна пријетња

Стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је Велика Британија злоћудна империја која је дубоко антисрпски дјеловала посљедњих 200 и више година и да је тим путем наставила и данас када њихове специјалне снаге у БиХ представљају озбиљну пријетњу по мир и безбједност, по уставни поредак земље.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је рекао да британске специјалне снаге у БиХ представљају озбиљну пријетњу животу водећих људи Републике Српске.

- Они су ти за чије смо акције и циљеве сазнали да у ствари директно угрожавају безбједност српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика - рекао је Галијашевић новинарима у Дервенти коментаришући најаву Велике Британије да ће послати своје војне стручњаке у БиХ.

Он каже да присуство британских специјалних снага и њихов број у БиХ не може бити оправдано операцијом "Алтеа" или присуством у Еуфору.

Према његовим ријечима, они нису дио снага Еуфора и наступају самостално ничим ограничени, као снаге које овдје проводе акције о којима нико ништа не зна.

- И онда нам говоре о европском путу. Ми смо, нажалост, кренули у Европу преко Велике Британије и САД које нису чланица ЕУ. Британија је сама напустила Унију. Бојим се појачавања броја њихових људи, а говори се о великом броју који је између 1.000 и 2.000 - навео је Галијашевић.

Он каже да ти људи нису у касарнама, да се не види гдје су и на који начин воде операције.

- Те операције у сваком случају су пријетеће по наш мир и безбједност, по Уставни поредак земље - рекао је Галијашевић.

Подсјећајући на дјеловање Велике Британије на овом простору у протеклих више од 200 година, он је навео да је османску власт сачувала више од 100 година него што је било потребно.

- Од Првог српског устанка 1804. године сачували су утицај Османске империје до 1912. године и Првог балканског рата, када су их удружене снаге Србије, Грчке и Бугарске коначно отјерале са Балкана. То је нама све радила Британија- каже Галијашевић.

Он додаје да је Британија изазвала Други свјетски рат и крваво распадање Југославије "игром око 27. марта и оним славним паролама комуниста `Боље рат неко пакт, боље гроб него роб`".

- Гурнули су нас у страдање иако смо имали споразум који је чувао монархију Југославију и који ју је држао изван сукоба, да не би њемачке трупе прелазиле преко ње - рекао је Галијашевић.

Велика Британија саопштила је данас да ће послати војне стручњаке у БиХ ради, како је образложила, борбе против утицаја Русије, јачања Мисије НАТО-а и унапређења стабилности и безбједности у земљи.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да Лондон не може дозволити да Балкан постане још једно "игралиште за погубне тежње руског предсједника Владимира Путина".