latinica  ћирилица
30/06/2022 |  22:44 | Аутор: klix.ba

Џаферовић поздравио британско слање војних експерата у БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поздравио је одлуку Владе Уједињеног Краљевства о слању војних експерата у БиХ.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

Истиче да ће се тиме оснажити НАТО штаб у Босни и Херцеговини те пружити практична подршка БиХ у борби против сајбер-пријетњи.

- НАТО штаб у Босни и Херцеговини, као правни сљедник изворне међународне војне мисије, постоји на основу Дејтонског мировног споразума, а уз то има већ ранији пристанак власти Босне и Херцеговине за своје дјеловање. НАТО штаб, правним аранжманима који регулишу ово питање, има право и обавезу да шири своје капацитете, по својим процјенама сигурносне ситуације у БиХ те му за то није потребна сагласност власти БиХ, а нарочито му није потребна сагласност власти ентитета - рекао је Џаферовић.

Он је још једном оптужио српску страну и Републику Српску да води сецесионистичку политику, што ниједан представник било које институције није изјавио.

- Не видим ко би имао разумне разлоге да се противи јачању капацитета БиХ, у области борбе против сајбер-напада. Очигледно је да су против тога само проруске политичке снаге, чија је улога да отварају простор за те сајбер-нападе и дестабилизацију. Обавеза свих у БиХ и евроатлантске заједнице јесте да се томе супротставимо  навео је.