latinica  ћирилица
01/07/2022 |  07:20 | Аутор: ТАНЈУГ

МЦП: Митрополија није одбијала уговор са Владом Црне Горе

Митрополија црногорско-приморска потврдила је да је некадашњи премијер Црне Горе Игор Лукшић покренуо иницијативу за утврђивање "нацрта текстова посебних Темељних уговора између Владе Црне Горе и вјерских заједница", али и навела да није тачно да је Митрополија ту иницијативу одбила.

То је наведено у саопштењу којим МЦП реагује на изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, да је још премијер Игор Лукшић нудио Митрополији Темељни уговор, али да га је она одбила.

Напротив, како је саопштено из МЦП, тадашњи митрополит Амфилохије одредио је, кажу, представнике Митрополије за разговоре са делегираним представником премијера, уз увјерење да ће црногорска влада поштовати чињеницу "јасно препознате канонске структуре у Црној Гори, оличене у четири епархије Српске православне цркве", као и да "влада препознаје" да је Српска православна црква са сједиштем Патријаршије у Београду институција која има капацитет да представља Православну цркву у Црној Гори као јединствену канонску саборну институцију за све православне вјернике, без обзира на било какве њихове разлике.

- Сматрамо да је ово веома важан корак напријед у уређењу односа Православне цркве и државе Црне Горе и да ће, у циљу постизања договора, бити потребно међусобно уважавање обе уговорне стране и њиховог унутрашњег законског, односно канонског устројства и својства - наведено је у одговору митрополита Амфилохија упућеног Лукшићу 15. јула 2011.

Према наводима из саопштења МЦП, митрополит Амфилохије је у априлу наредне године премијеру Лукшићу доставио допуњени нацрт Темељног уговора, али да од тада изостаје свака комуникација са владом до априла 2015.

Из МЦП хронолошки наводе даљи след догађаја из чега произлази да је са њихове стране увек постојала спремност и добра воља за припрему Темељног уговора, али без успеха.