latinica  ћирилица
01/07/2022 |  07:47 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Додик: Британске војне формације незаконито долазе у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ниједан орган у БиХ није дао сагласност на присуство било које војне формације, па ни британске, те стога они не долазе у БиХ на законит начин.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- То што друга два члана Предсједништва на суверенитет БиХ гледају као на политичку трговину говори о њима и политикама које су их ту довеле, али и о БиХ која неће моћи преживјети оне који се у њу заклињу - рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише изјаву Шефика Џаферовића који је поздравио одлука Владе Велике Британије о слању "војних експерата у БиХ" и да ће, како он сматра, тиме оснажити НАТО штаб.

Српски члан Предсједништва нагласио је да НАТО штаб црпи своје присуство у БиХ на основу одговарајућих резолуција Савјета безбједности УН којима је формирана мисија Алтеа и продужен мандат који истиче на јесен.

- Од закључивања Дејтонског споразума НАТО никада није имао непосредан ангажман у БиХ под именом НАТО. Тај ангажман оствариван је преко међународних војних мисија ИФОР, СФОР и сада ЕУФОР, које је одобравао Савјет безбједности УН. Све резолуције Савјета безбједности УН које се односе на те мисије су ограниченог трајања, углавном на 12 мјесеци - појаснио је Додик.

Он је нагласио да ниједном резолуцијом Савјета безбједности УН НАТО савезу није дат временски неограничен мандат па се Нато не може појавити као алтернатива ЕУФОРУ, уколико не дође до нове резолуције која би такав ангажман одобрила.

Додик је истакао да истеком важења резолуције Савјета безбједности УН ниједна страна војна сила не може законито боравити у БиХ.