latinica  ћирилица
01/07/2022 |  08:27 ⇒ 08:29 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Повећање броја припадника међународних снага прављење запаљиве атмосфере

Члан Сената Републике Српске Милимир Мучибабић оцијенио је да је крајњи циљ повећања броја припадника међународних снага у БиХ, будући да и Велика Британија најављује да ће послати војне стручњаке, прављење запаљиве и за сада контролисане атмосфере која би водила ка стварању унитарне БиХ.
Милимир Мучибабић - Фото: СРНА
Милимир МучибабићФото: СРНА

- Они сада шаљу некакве војне стручњаке, али у ствари повећавају број припадника међународних снага на терену. Крајњи циљ је прављење једне запаљиве и за сада контролисане атмосфере која би водила ка стварању унитарне БиХ. Али, то није могуће урадити тек тако. Морају се поштовати уставом загарантовани права Српске, која су тренутно највећи трн у оку енглеским империјалистима - појаснио је Мучибабић за "Глас Српске".

Коментаришући јучерашњу изјаву британског премијера Бориса Џонсона да ће његова земља послати војне стручњаке у БиХ како би се супротставили руском утицају и појачали мисију НАТО у БиХ, Мучибабић каже да недовршени послови на просторима Балкана, прије свега у БиХ и на Косову и Метохији, али и ситуација у вези са Украјином, тјерају западне "доброчинитеље" и "усрећитеље" да их што прије окончају, како "велики Руси" не би били у прилици да помогну "малим Русима" - Србима.

Према његовим ријечима, главни креатори такве наопаке западне политике готово увијек су били Енглези, као и да се под изговором како је БиХ нестабилна и несигурна због српског елемента који је наводно продужена руска рука, покушава промијенити и наметнути много тога у БиХ.

Он сматра да власти Републике Српске имају само један правац, да наставе да инсистирају на Дејтонском споразуму којег упорно оспоравају неки на западу и политичари из Сарајева, као и на српском јединству које је потребније више него икада.

- Времена су тешка и треба истрајати на суверености исказа властитог мишљења у оквирима које даје Дејтонски мировни споразум. Не треба се мијешати у односе великих, неутралност по сваку цијену, али треба бити и истрајан у одбрани националних интереса - истакао је Мучибабић.

Мучибабић је навео да је изборна утакмица за власт замаглила многе интересе Српске, јер су поједине партије у први план ставиле само страначке интересе, што може бити велика опасност.

Коментаришући позив предсједника Србије Александра Вучића земљама Квинте да престану да се играју са Косовом, наводећи да се "нешто спрема 1. октобра", Мучибабић је рекао да је дијалог Приштине и Београда доведен до краја, а западним земљама није у интересу да ово питање буде ријешено, поготово уколико би оно било у складу са српским интересима.

- Њихов крајњи циљ је стварање независног Косова у којем ће имати своје војне базе. Као и у случају БиХ, и ту се ватра може врло брзо распламсати. Уколико то некоме из западне Европе буде одговарало, до тога ће и доћи - закључио је Мучибабић.