latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:22 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Милуновић: Обиљежавање годишњица два велика српска страдања у 20. вијеку (ВИДЕО)

У Братунцу ће сутра бити обиљежено 30 година од страдања 3.267 Срба у средњем Подрињу и Бирчу, а у недјељу, 3. јула, на Мраковици 80 година од битке на Козари - изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је нагласио да су то два велика српска страдања у прошлом вијеку.

- За злочине над Србима у Подрињу одговоран је муслимански ратни командант Насер Орић иако за то није одговорао. Хорде Насера Орића харале су Подрињем све до средине јануара 1993. године и до тог периода убијено је око 2.000 Срба. Командна одговорност и судске пресуде Хашког трибунала и Суда БиХ резервисана је искључиво за Србе, али не и за припаднике друга два народа - поручио је Милуновић.

Милуновић је истакао да је то Влада Републике Српске установила као догађај од републичког значаја да се помиње, одаје помен жртвама и не заборави шта се десило у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милуновић је рекао да су резултат злочина муслиманских снага за ужи дио Подриња и Бирча 2.643 погинула, од чега 402 цивила.

- На споменику у Кравицама записано је да је у ширем подручју Подриња и Бирча убијено 3.267 српских војника и цивила - рекао је Милуновић.

На Мраковици ће у недјељу, 3. јула бити обиљежено 80 година од битке на Козари, чиме се, како је истакао Милуновић, велико страдање српског народа у Другом свјетском рату не заборавља.

- На том простору је почињен геноцид над Србима, велико страдање и егзодус. Њемачка је тада ангажовала 11.000 војника Вермахта и 21.000 припадника усташко-домобранских снага, док се на другој страни налазио партизански одред од 3.500 бораца. Спаљено је, уништено и опљачкано 140 села на Козари и Поткозарју, а према подацима фашиста било је заробљено 68.600 Срба са Козаре међу којима 23.858 дјеце - изјавио је Милуновић.

Милуновић је нагласио да су усташе већину заробљеника побили.

- На споменику на Козари стоји непотпуни списак од 33.398 убијених Козарчана. Само у логору Јасеновац убијено је 19.432 дјеце са Козаре - рекао је Милуновић.

Помоћник министра за борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће поводом обиљежавања 30 година од страдања Срба у Подрињу на Градском гробљу у Братунцу у 10.30 часова Његова светост патријарх српски Порфирије служити парастос уз саслужење митрополита дабробосанског Хризостома и свештества СПЦ.

- Затим ће на спомен-крст бити положени вијенци и цвијеће од највиших представника институција Републике Српске и Србије - рекао је Граонић.

Програм ће бити настављен на тргу у Братунцу гдје је у 12.00 часова предвиђено обраћање званичника, као и умјетнички програм.

Када је ријеч о обиљежавању 80 година од битке на Козари, Граонић је рекао да је у 9.30 часова планиран пријем званица у вили Мраковица, а у 10.15 часова парастос код спомен-крста.

Полагање вијенаца и цвијећа планирано је у 11.00 часова на централном споменику, а у 11.30 часова обраћање званичника.

Обиљежавање 80 година од битке на Козари организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и Србије.