latinica  ћирилица
01/07/2022 |  11:35 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Русија: Чланице Алијансе спремне да извршавају наређења Вашингтона

Нови Стратешки концепт НАТО-а који је усвојен на Самиту Алијансе у Мадриду показује да ће чланице тог савеза бити спремне да дјелују по наређењима САД, изјавио је амбасадор Русије у Шпанији Јуриј Корчагин.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Он је за ТАСС рекао да псеудо-либерална реторика није успјела да замаскира амбицију НАТО-а да монополизује међународну безбједност и претвори ју у "безбједност Алијансе".

- Линије раздвајања по систему "ми против њих" и воља чланица да добијају наређења од господара САД, како би се неутрализовала глобална мултиполарност и оживио униполарни свјетски поредак, могу да се гледају као нови стратешки концепт који је усвојен на самиту - истакао је Корчагин.

Корчагин је нагласио да је ескалирање тензија између Запада и Москве било мотив за означавање Русије као највеће и најдиректније пријетње по безбједност Алијансе, као и по мир и стабилност цијелог евро-атлантског региона.

Према његовим ријечима, док поменути војни блок, који предводе САД, доста прича о слободи да бира своје савезнике, у својој стратегији исто вријеме подиже узбуну због продубљавања стратешког партнерства Русије и Кине.

- У овом документу има много примјера таквих арогантних ставова према националним интересима других земаља. Њихова идеологија је 'завади па владај', али то није прикладно за мултиполарни свијет - нагласио је Корчагин.

Лидери чланица НАТО-а одржали су самит у Мадриду, који је трајао од уторка, 28. јуна, до јуче. Учесници су се сагласили у вези са новим стратешким концептом који се сматра својеврсном мапом Алијансе за сљедећу деценију.

Русија је у документу означена као "највећа пријетња", а НАТО се први пут осврнуо на Кину, коју су лидери Алијансе назвали "систематским изазовом и конкуренцијом"