latinica  ћирилица
01/07/2022 |  11:55 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Рекордна инфлација у 19 земаља Еврозоне

Инфлација у 19 земаља које користе евро као валуту достигла је рекордних 8,6 одсто у јуну, усљед повећања цијена хране и енергената које је дјелимично подстакла руска специјална војна операција у Украјини.
Еврозона - Фото: илустрација
ЕврозонаФото: илустрација

Европска агенција за статистику Евростат објавила је извјештај у којем се наводи да је годишња инфлација у еврозони премашила 8,1 одсто колико је забиљежено у мају и сада је на највишем нивоу од почетка праћења 1997. године.

Цијене енергената порасле су за 41,9 одсто, а цијене хране, алкохола и дуванских производа за 8,9 одсто. Раст цијена у оба случаја био је бржи него прошлог мјесеца.

Према званичним подацима, цијене робе као што су одјећа, уређаји, аутомобили, рачунари и књиге, порасле су за 4,3 одсто, док су цијене услуга повећане за 3,4 одсто.

Инфлација константно поставља мјесечне рекорде од прошле године и показује колико утицај рата на глобално снабдијевање енергентима чини живот скупљим за 343 милиона људи у еврозони, пренио је АП.

Како би се изборила са растућим потрошачким цијенама, Европска централна банка планира да овог мјесеца први пут у посљедњих 11 година повећа каматне стопе, након чега ће услиједити још једно повећање у септембру.