latinica  ћирилица
01/07/2022 |  12:57 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд очекује разумијевање НАТО-а за неутралност и питање Украјине

Србија остаје досљедна у својој политици војне неутралности, без обзира на међународне околности и рат у Украјини, те очекује пуно разумијевање од НАТО-а и његових чланица, као и до сада, рекао је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Раде Прелић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Раде Прелић)

- Само као војно неутрална, а нарочито у околностима у којима расту војне напетости у Европи, Србија може у пуној мјери да заштити своје највише интересе, а то је стабилност наше земље и даљи економски просперитет. Ако од нас очекујете да се опредељујемо за било коју страну, очекујте увијек да ћемо се опредејлити за Србију! - нагласио је Дачић.

Обраћајући се на конференцији "Позиција Србије у евроатлантској заједници", Дачић је рекао да не жели да околиша зато што је позиција Србије у вези са ратом у Украјини потпуно чиста, јасна од првог дана и непромијењена.

Он је навео да је та позиција заснована на поштовању принципа међународног права, којих се Србија чврсто држи, ма колико да ти принципи данас нису на цијени.

Дачић је рекао да Србија нема другог избора зато што и за своја отворена питања од највећег државног и националног значаја, а то је питање Косова и Метохије, има упориште управо у међународном праву и од њега не одустаје.

- Ако тај принцип тражимо да буде поштован у нашем случају, онда не можемо да га газимо у неким другим случајевима - указао је Дачић.

Он је подсјетио да Србија признаје суверенитет и територијални интегритет Украјине и да је тај став непромијењен већ осам година откако је почела криза у тој земљи, као и да инсистира на његовом поштовању и када је ријеч о Косову и Метохији, које је дио Србије.

Дачић је рекао да се Србија већ 14 година бори против међународног признања самопроглашеног Косова, јер је дубоко увјерена да је тим признањем не само нарушен суверенитет Србије, већ погажен један од темељних стубова очувања мира и стабилности у свету.

- У том свјетлу, Србија не намјерава да мијења своју принципијелну позицију. Нека не очекују од нас да мијењамо став, јер не можемо да радимо против себе, своје земље и против принципа који једини гарантују мир у свијету - истакао је Дачић, наводећи да Србија на дуги рок може да оствари своје националне интересе једино ако чврсто стоји, уз општеприхваћене принципе у међународним односима.

Он је навео да је политика војне неутралности изузетно важна за државне интересе Србије и да је одраз њених историјских прилика, али прије свега израз воље огромне већине грађана, саопштено је из Скупштине Србије.

Када је ријеч о односу са НАТО-ом, Дачић је рекао да има похвале за ту сарадњу, нарочито када је ријеч о сарадњи са мисијом Кфора на Косову и Метохији, чију улогу у заштити мира и безбједности српске заједнице изузетно цијени.

- Заиста желимо да са НАТО-ом наставимо сарадњу, истим и још већим интензитетом, јер то је у интересу Србије, а надам се и у интересу НАТО-а и његових чланица - поручио је Дачић.