latinica  ћирилица
01/07/2022 |  13:31 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Из Компензационог фонда 4,1 милион КМ за производњу шумских дрвних сортимената

Уважавајући тржишне поремећаје настале поскупљењем нафте, нафтних деривата и других репроматеријала везаних за радове у шумама и недостатак квалификоване радне снаге који директно утичу на производњу у шумарству Влада Српске ће, на приједлог ресорног Министарства, путем Компензационог фонда обезбиједити недостајући износ средстава за производњу шумских дрвних сортимената у износу од 4.122.000 КМ.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске је ову мјеру препознало као једну од кључних приоритета у шумарству Републике Српске.

- Мјера се по први пут примјењује у шумарству а циљ је остваривање планиране производње, обезбеђење сировине дрвопрерађивачком сектору, подршка извођачима радова у шумарству, унапређење пословања Јавног предузећа шумарства, очување радних мјеста и додатно запошљавање у сектору - наводи се у саопштењу Министарства.

Из Министарства напомињу да су у текућој години, у циљу ефикасније производње, путем Јавног конкурса већ подржали набавку шумске механизације (четири шумска трактора) за потребе извођача радова у шумарству.

Исто тако, у припреми је објављивање поновног Конкурса за потребе унапређења шумарства у Републици Српској, наводи се у саопштењу.