latinica  ћирилица
01/07/2022 |  16:40 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Додик: Ако бирамо између тога да изгубимо Српску да би били у ЕУ - бирамо Српску (ВИДЕО)

Централизација БиХ кроз европски пут БиХ неће проћи. Ако нас тјерате да бирамо између тога да изгубимо Републику Српску да би били у Европској унији, ми ћемо бирати Српску - поручио је Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Желим да потврдом да је наше политичко опредјељење чланство и кретање ка Европској унији, али и апел Еврпској комисији да са више пажње приступе БиХ и да нам дају ипак неке реално проводиве препоруке које се могу испунити.

Подсјетио је да је ЕУ предлагао прије 10 - 15 година да БиХ добије кандидатски статус и додао да сматра да је ентузијазам за улазак БиХ у Европску унију значајно спласнуо.

 

- Европа је била неправедна према БиХ постављајући услове за које је сама сматрала поготово Европска комисија, да је веома тешко испунити, поготово ових 14 приоритета коју су сада постављени и тачно се зна да за неколико тих приоритета нема сагласности да може да се постигне договор - истакао је Додик.

С друге стране, каже Додик, веома је погрешно од Европске комисије што је почела у оквиру тих 14 приоритета да издваја само оне које она мисли, или људи из Сарајева мисле, да треба да се уради.

- То су они који додатно централизују БиХ, а не рјешавају питање за које смо ми заинтересовани, нпр. питање високог представника, судија Уставног суда БиХ, странаца који се више не баве само законима него и политичким документима - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да ће присуствовати новом састанку у Бриселу, који би требао бити одржан у сриједу, 6. јула, и који би требао да се тиче наставка преговора о европском путу БиХ.