latinica  ћирилица
01/07/2022 |  17:12 | Аутор: СРНА

Лучић посјетио породицу српских повратника и цркву у Високом

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић посјетио је данас у Високом српску породицу Ферзановић која производи органску храну, љековито биље и зачине, те Цркву Светог Прокопија, чија је обнова у току и за коју су ово министарство и град Високо издвојили знатна средства јер је ријеч о националном споменику БиХ.
Министар Лучић у Високом - Фото: СРНА
Министар Лучић у ВисокомФото: СРНА

Лучић је истакао да породица Владимира Ферзановића ради и живи од пољопривреде и успјешна је, обрађује четири дунума земље, од којих је око 1.000 метара квадратних под пластеницима.

Он је нагласио да је данас разговарао и са градоначелником Високог Мирзом Ганићем и да је, између осталог, било ријечи о недавном убиству српске повратнице Наде Радуловић.

- Апелујем и овом приликом да се овакви случајеви разријеше и да се не дешавају јер је мало српских повратника на подручју Федерације БиХ, па је самим тим и њихов повратак и опстанак угрожен - рекао је Лучић.

Лучић је посјетио и српску Цркву Светог Прокопија, приликом чега је напоменуо да је као министар знатним средствима помогао у обнови овог старог храма.

- Надам се да и у наредном периоду неће изостати помоћ и да ће се истрајати у обнови јер је ова црква проглашена националним спомеником, а ту се окупљају и повратници и вјерници - напоменуо је Лучић.

Градоначелник Високог Мирза Ганић рекао је да је Црква Светог Прокопија национални споменик БиХ који је од стратешке важности за БиХ и локалну заједницу и у који су у протеклом периоду уложена знатна средства.

Он је подсјетио да су и прије тога, када је био премијер Зеничко-добојског кантона, такође, успјели да обезбиједе средства.

- У Високо долази велики број туриста који желе да посјете и ово здање - напоменуо је Ганић.

Осврћући се на недавно убиство српске повратнице, Ганић је нагласио да је починилац ухапшен и да је убиство расвијетљено у великој мјери.

- У Високом влада мир, слога и заједништво, па можемо рећи да нема проблема на националној основи и није констатован ниједан проблем тог типа - оцијенио је Ганић.

Свештеници Цркве Светог Прокопија, која је саграђена 1857. године на темељима српске школе, изразили су велику захвалност Лучићу и Ганићу што су препознали важност овог здања, те поручили да се надају да ће истрајати у обнови јер је ријеч о националном споменику под заштитом.