latinica  ћирилица
01/07/2022 |  17:38 ⇒ 02/07/2022 | 07:40 | Аутор: РТРС

У Српској почела употреба туристичких ваучера (ВИДЕО)

Грађани од данас па до 30. октобра могу да користе туристичке ваучере у Републици Српској. Вриједност ваучера је 100 марака и може се користити за плаћање услуге смјештаја без обзира на вриједност извршене услуге. Корисник ваучера је сваки пунољетни грађанин Републике Српске, као и грађанин са пребивалиштем у Брчко Дистрикту који посједује држављанство Републике Српске, без обзира на висину личних примања.
Бања Врућица - Фото: РТРС
Бања ВрућицаФото: РТРС

Расте интерес грађана за коришћење туристичких ваучера у домаћим туристичким центрима. Разлог су и све веће цијене љетовања ван земље.

Бање већ имају добра искуства с ваучерима, јер су им повећали број домаћих гостију.

Вриједност ваучера остала је иста - 100 конвертибилних марака, а могу се искористити за минимум два ноћења. Ако се иде у пару минимум су три ноћења, а ако се иде у групи то онда захтјева и ангажман туристичке агенције.

Ваучер је могуће искористити искључиво ван мјеста пребивалишта и лице на чије име ваучер гласи. Може се плаћати само услуга смјештаја која укључује ноћење са доручком.

Пословни субјекти који су и ове године жељели да учествују у пројекту туристичких ваучера морали су да испуне одређене услове, као што су плаћени порези и доприноси и четири запослена радника. Ради једноставније процедуре измијењена је услуга апликације е-ваучери.

- Грађани неће морати као у претходном периоду прво да резервишу смјештај па онда да затраже ваучер. Сада ће то све завршавати на мјесту гдје желе да свој ваучер искористе - изјавила је Сузана гашић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Важно је да стварамо навику код наших становника да бар један дио одмора, ако не сав, проведу у Српској, кажу туристички радници из Требиња. Управо је тамо и на Јахорини прошле године искоришћено највише ваучера.

- Туристички ваучери су се показали као јако ефикасни, а ево позитивно су оцијењени од свих актера туристичке индустрије, јер се и код нас знатно повећао домаћи промет - нагласила је Мирјана Путица, директорка Туристичке организације Требиње.

Можда и не знамо колико и каквих природних богатстава има Република Српска. Прилика је да то истражимо овог љета уз олакшице које доносе туристички ваучери.