latinica  ћирилица
01/07/2022 |  22:00 ⇒ 22:05 | Аутор: СРНА

Пријем поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана

У резиденцији амбасадора Јапана у Београду Кацамута Такахика одржан је пријем поводом обиљежавања 140 година од успостављања дипломатских односа двије земље, којем су присуствовали предсједник и премијер Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић.
Пријем у резиденцији амбасадора Јапана у Београду (Фото: instagram.com/anabrnabic) -
Пријем у резиденцији амбасадора Јапана у Београду (Фото: instagram.com/anabrnabic)

Брнабићева је изразила задовољство што Србија и Јапан обиљежавају велики јубилеј у својим односима, 140 година пријатељских, политичких, друштвених и економских веза два народа, то јест од прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године.

Она је поручила да нема много земаља у свијету које се могу похвалити контактима и сарадњом коју су Србија и Јапан имали још крајем 19. и почетком 20. вијека.

      View this post on Instagram

A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

- Поносна сам што се укупна билатерална сарадња наше две земље успешно развија у бројним областима - истакла је Брнабићева и рекла да је поносна што су неке од најугледнијих јапанских компанија препознале компаративне предности пословања у Србији.

Амбасадор Јапана изразио је поштовање према цијелом српском народу и његовим прецима који су дали огроман допринос у унапређењу односа са Јапаном.

Такахико је рекао да је састанак бившег премијера Шинза Абеа и предсједника Вучића у Београду 2018. године трасирао пут даљем јачању партнерске и билатералне сарадње на регионалном и међународном плану, преносе београдски медији.

Србија и Јапан су 14. јуна у Министарству спољних послова у Београду обиљежили 140 година од успостављања дипломатских односа двије земље изложбом архивске грађе и издавањем поштанских маркица.