latinica  ћирилица
01/07/2022 |  22:43 | Аутор: СРНА

Приједор: Завршен међународни фестивал фолклора "Козарско коло"

У Приједору је завршен Међународни фестивал фолклора "Козарско коло" који је у протеклих пет дана окупио око 600 учесника и културно-умјетничка друштва из Мексика, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.
Приједор: Завршен међународни фестивал фолклора "Козарско коло" - Фото: СРНА
Приједор: Завршен међународни фестивал фолклора "Козарско коло"Фото: СРНА

Фестивал је у Приједору организован под окриљем Свјетске асоцијације организатора фолклорних фестивала /ЦИОФ/, која је партнерска организација Унеска.

Члан Управног одбора ЦИОФ-а БиХ Стана Наградић рекла је новинарима да је фестивал "Козарско коло" један од веома важних фестивала самим тим што је у календару ЦИОФ-а.

- Фестивал је, да би био у том календару, дужан да испоштује веома захтјевна правила ЦИОФ-а као што су број друштава учесника, број дана трајања, организовање разних културних садржаја, сегмената из традиције и обичаја и слично - навела је Наградићева.

Домаћин и организатор фестивала било је Удружење за очување традиције које је организовало 25 различитих пргорама у граду.

Директор Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз рекао је новинарима да су се максимално потрудили да гостима прикажу које су предности Приједора и да овај град може бити одлично мјесто за живот и развој културе, те његовање традиционалних вриједности грађана који у њему живе.

- Све што се овдје дешавало пратила је комисија и оцјена о овом фестивалу иде у неке свјетске кругове. Ми ћемо након неколико мјесеци добити оцјену, бићемо оцијењени ми као организатори и сви учесници. Фестивал није и не може бити такмичарског карактера, али има оцјене да би могао испунити одређене критеријуме и да би једног дана дошао у сам врх свјетских фестивала - истакао је Шормаз.

Међународни фестивал фолклора "Козарско коло" у Приједору организован је трећи пут.