latinica  ћирилица
02/07/2022 |  07:08 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

У Братунцу 30 година од српског страдања - на обиљежавању патријарх и званичници Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Братунцу је у току обиљежавање 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служи Његова светост патријарх српски Порфирије.
Братунац - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Братунац - полагање вијенацаФото: РТРС

Осим великог броја грађана из Подриња, Бирча и са Романије, парастосу су присуствовали српски члан Предсједиштва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Народне скупштине, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор.

Парастосу су присуствовали и представници Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, представници организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата као и политички представници Српске и локалних заједница.

Парастосу је претходила Света архијерејска литургија у Храму Успења Пресвете Богородице коју је, у присуству великог броја вјерника, служио патријарх Порфирије уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, архијереја и свештенства.

Милорад Додик и патријарх Порфирије

Након парастоса делегације су положиле цвијеће и одале почаст жртвама код Спомен-крста на гробљу у Братунцу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Премијер Вишковић у Братунцу

За бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу и Бирчу и за 3.267 српских жртава, међу којима су око половина били цивили, нико није одговарао ни након 30 година.

Организатори овог обиљежавања су Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање традиције ослободилачких ратова, Координациони одбор за обиљежавање 30 година српског страдања регије Бирач и Митрополија дабробосанска.

Пренос можете пратити на програму РТРС од 12.00 часова и нашем порталу .