latinica  ћирилица
02/07/2022 |  08:13 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

На Велебиту обиљежавање Дана сјећања на Јадовно

Парастос јадовничким жртвама биће служен данас код Шаранове јаме на Велебиту, поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.
Јадовно - Фото: РТРС
ЈадовноФото: РТРС

Биће служен парастос код Шаранове јаме, а након краћих обраћања учесници молитвеног окупљања посјетиће мјесто Штикада, гдје ће код Цркве Светих Петра и Павла, у којој је пострадао српски народ 1941. године, бити одржан час историје.

Учесници молитвеног окупљања посјетиће крашку јаму Тучић понор код Грачаца, гдје ће бити освештан и постављен Часни крст жртвама убијеним у овој јами.

Код Храма Вазнесења Господњег у Грачацу бити приређено послужење за учеснике овог молитвеног и комеморативног сабрања, након чега је планиран повратак кући.

Организатори Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке очекују да ће Дану сјећања на Јадовно присуствовати делегације званичника Републике Српске, српског народа у БиХ и Србије, те потомци и поштоваоци жртава са подручја Српске, Србије и региона.

Удружење 13. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.