latinica  ћирилица
02/07/2022 |  09:01 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Њемачка објавила листу приоритета у случају прекида несташице гаса

Њемачка Агенција за енергетику објавила је листу приоритетних области које ће имати повлаштен приступ енергији, уколико дође до озбиљније несташице гаса током зиме.

Власти су због великих прекида у доводу руског гаса кроз гасовод "Сјеверни ток" саопштиле хитне припремне мјере за зиму.

- Не можемо класификовати сваку фирму као системски важну. Производи и услуге из области забаве су мање битни. Јасно је да ни базени нису од критичне важности, као ни произвођачи чоколаде - рекао је директор њемачке Савезне енергетске мреже Клаус Милер.

Он је као један од приоритета навео и домаћинства, али није одбацио могућност прекида у снабдијевању електричном енергијом.

Према његовим ријечима, уколико дође до рационализације енергената, предност ће имати индустријски потрошачи.

Милер је рекао да гарантује да ће учинити све да приватна домаћинства не остану без гаса, али да се из периода пандемије јасно види да не треба давати обећања која се можда не могу одржати.

Русија наводи да су техничке потешкоће изазване санкцијама због смањеног протока гаса у протеклих неколико седмица, а њемачки званичници тврде да је то одмазда за западне санкције уведене због специјалне операције Москве у Украјини.