latinica  ћирилица
02/07/2022 |  09:15 | Аутор: СРНА

Деђански: Сарајево ће морати да се прикључи "Отвореном Балкану"

Посјета црногорског премијера Дритана Абазовића Београду и поруке које је послао показују да је Подгорица све ближа иницијативи "Отворени Балкан" којој ће на крају морати да се прикључи и БиХ, без обзира што политичко Сарајево тренутно пружа највећи отпор овом регионалном пројекту, тврди политички аналитичар Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Указујући да је у Црној Гори дошло до заокрета према регионалном пројекту чији су иницијатори Србија Сјеверна Македонија и Албанија када је на мјесто премијера дошао Абазовић, Деђански је за Срну истакао да сада предности "Отвореног Балкана" види и већина чланица црногорске Владе, за разлику од предсједника Мила Ђукановића, који је увијек против свега.

Он каже да је одавно било јасно да ће "Отворени Балкан" заживјети када политичари у региону, изузимајући српске, схвате да гласачима могу да се додворе на два начина, од којих је један мржња према Србима, а други побољшање живорног стандарда грађана.

- То се сада дешава, јер је очигледно да мржња према Србима више не функционише, као ни та прича да ће Србија и српски народ под плаштом регионалне иницијативе нешто искористити да направи "српски свијет" и да нападне остале земље. То се показало као најгора врста лажи. Једноставно, то више не иде - изјавио је Деђански.

Наводећи да је Црна Гора сљедећа чланица "Отвореног Балкана", он процјењује да ће регионалној иницијативи морати да се придружи и Сарајево.

- БиХ ће ући у "Отворени Балкан", а само је питање да ли ће то урадити под притиском САД или народа. То је небитно, али ће Сарајево сигурно бити чланица. Пристаће на то и Приштина, која и нема своје мишљење, него ће сачекати да им неко каже да то ураде - оцијенио је Деђански.

Он вјерује да је сазрела свијест да је "Отворени Балкан" добар за грађане, јер људи у региону морају од нечега да живе док чекају да ли ће ући у ЕУ за десет, 15 или 500 година.

Деђански сматра да је јако важно што озбиљну подршку "Отвореном Балкану" пружа Америка, за разлику од ЕУ, која сматра да је тај процес као нека алтернативе нечему, док Американци имају став да је добро да се људи интегришу на економском плану.

Предности од економског повезивања је, како каже, увидио и Абазовић, који се показао као прагматичан политичар и, за разлику од осталих, схватио да Црна Гора треба да уђе у економски савез како би његова влада направила неке резултате.

- Осим тога, схватио је да је за његову политичку будућност исплативо да буде у добрим односима са Србима - истакао је Деђански.