latinica  ћирилица
02/07/2022 |  11:04 ⇒ 11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Прислушкивање Вучића доказано, на потезу тужилаштво

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је МУП доказао да су предсједник Србије и чланови његове породице били прислушкивани, да су докази предати надлежном тужилаштву и да се чека његова одлука.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Бескрајно вјерујем у тужилаштво, не могу да доносим суд, али сам сигуран да ће они квалификовати ово дјело. Да ли ће то бити ово или оно и који је степен друштвене опасности ја то не знам - рекао је Вулин гостујући на ТВ ПИНК.

- Али знам да су Александар Вучић и чланови његове породице били прислушкивани, да је злоупотребљаван наш систем, да је то малициозно рађено са идејом да слушате о чему причају предсједник Вучић и чланови његове породице са различитим људима и да ниједан човек који је био прислушкиван није оптужен, посебно не осуђен. Људи који нису били криминалци разговарали су са предсједником Вучићем, који такође није криминалац и нема ни једног спорног разговора - казао је министар Вулин у јутарњем програму телевизије Пинк.

Министар је рекао да није тужилац и да о томе не може да одлучује, као и да посебно поштује Тужилаштво за организовани криминал и тужиоца Младена Ненадића, који је показао невјероватну храброст јер, како је истакао, без њега и директора Безбејдносно-информативне агенције Братислава Гашића не бисмо завршили са кланом Беливук - Миљковић.

- Посебан допринос разбијању овога клана била је подршка предсједника Александра Вучића, који је одржао састанак са свима нама и наредио нам да то завршимо, да Србија мора бити мирна и безбједна земља - рекао је Вулин.

Министар је рекао да је сваки од прислушкиваних разговора сачуван, да у њима нема ништа инкриминишуће и да су га о томе обавијестили они који су имали право по закону да их преслушају.

- Највећу услугу бисмо учинили предсједнику Вучићу када бисмо објавили све те разговоре да Србија види о чему су разговарали и да ту нема ничега, а да је све од почетка до краја било злонамјерно и усмјерено против предсједника Вучића. Али то не смијмо да урадимо, такав је закон - рекао је министар Вулин.

Истакао је да је Министарство унутрашњих послова доказало прислушкивање предсједника на неких 1.882 прислушкивана разговора.

- Доказали смо да су постојала 1.882 разговора у којима учествује предсједник или неко од чланова његове породице - рекао је министар Вулин и објаснио да је рађено прислушкивање преко 26 особа и истакао да ни против једног од тих лица, иако је постојала судска одлука о томе да могу да се прислушкују, није покренут судски поступак, а поготово нико није осуђен.

- То значи да су предсједник Александар Вучић и чланови његове породице разговарали са људима који нису оптужени и осуђени ни за шта. То значи да су бирали мете које могу да разговарају са предсједником, тај разговор очекивали, а не да су покушали да на било који начин те људе приведу правди, јер нису били криминалци - објаснио је министар полиције, како је саопштио МУП.