latinica  ћирилица
02/07/2022 |  11:18 | Аутор: СРНА

Нешић: Политичко Сарајево да се изјасни да ли жели путем губерније или путем ЕУ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је тужна реалност земље у којој се члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић захваљује једном странцу што намеће законе, наводећи да су тим понижене и институције БиХ и владавина права и демократије.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Свако ко има одговорности према земљи у којој живи и коју води, залагао би се за њен суверенитет и борио за њене институције. Апсурдно је да су свима из СДА уста пуна "суверене БиХ", а онда траже и поздрављају октроисање рјешења, умјесто да уложе труд и сами раде на тим питањима - навео је Нешић коментаришући јучерашњи састанак бошњачког члана Предсједништва БиХ са Кристијаном Шмитом.

Он ја навео да су "суверена БиХ" и наметање закона два појма у колизији, саопштено је из ДНС-а.

- Ако је суверена, онда парламент доноси законе. Ако је колонија, онда то ради губернатор - истакао је Нешић.

Нешић додаје да би Џаферовић требао да прочита мишљење Венецијанске комисије о ОХР-у и наметању закона, гдје пише да демократски суверенитет захтијева да законе усваја тијело које је народ изабрао и да пракса наметања закона не одговара демократским принципима.

Он истиче да је тужно да Џаферовић поздравља именовање новог супервизора за Брчко и да не зна да је Коначна арбитражна одлука за Брчко имплементирана када је усвојен амандман на Устав БиХ којим се Брчко дефинише као кондоминијум два ентитета.

- Члан Предсједништва који жели БиХ у ЕУ, питао би јуче своје госте зашто до Брчког праве случај када је БиХ испунила своје обавезе и имплементирала Коначну арбитражну одлуку. Не можете причати о ЕУ као стратешком циљу а крити се иза скута ОХР-а, јер та ЕУ јасно каже да нема чланства са ОХР-ом. ЕУ и ОХР не иду заједно, па би сарајевски политичати требало да се изјасне којим путем желе да иду - путем губерније или путем ЕУ - каже Нешић.