latinica  ћирилица
02/07/2022 |  12:02 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Братунац - мјесто голготе и молитве (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Братунцу, гдје је служио парастос за 3.267 страдалих Срба у средњем Подрињу и Бирчу, да је ово мјесто светиња, голгота српског народа и тачка преиспитивања човјечанства.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Патријарх Порфирије је, након парастоса који је служио на гробљу у Братунцу, поручио да Бог подједнако гледа на сваког човјека.

- Молимо се за све жртве и сву браћу и сестре који су страдали и овде и другде, јер су то душе Божије. Ово мјесто је светиња - мјесто молитве и најмудрије и најприличније би било да сви клекнемо на овом мјесту и заћутимо - рекао је патријарх српски.

Његова светост је рекао да се у страдањима одмјерава граница која дијели добро и зло, те напоменуо да су у рату сви подједнако страдали и да је у њему поражено достојанство, а нема добитника.

- Ово мјесто је наша рана, а таквих је много - указао је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да на овом мјесту треба упутити молитве за пострадале, без обзира на народе којем припадају, јер су пред Богом, како је рекао, сви исти.

Његова светост је поручио да је једино Господ Бог судија.

- Ово је место које можемо назвати судиштем, по правима Божијим јер, како судимо другима, онако ће се и нама судити - рекао је патријарх и навео да постоје људи који бјеже од оваквих мјеста јер желе да суде.

Он је навео да су ова страдалништва мјеста гдје, како је рекао, расуђујемо сами о себи.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас парастос за страдале Србе код Спомен-крста на братуначком гробљу.