latinica  ћирилица
02/07/2022 |  12:42 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Додик: Неадекватан третман према српским жртвама - наставак злочина (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Братунцу да се на подручју средњег Подриња и Бирча у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату десио злочин над Србима не само у моменту извршења, него и након тога, јер су српске жртве неадекватно третиране.
Братунац - Милорад Додик - Фото: РТРС
Братунац - Милорад ДодикФото: РТРС

- Ниједан суд није узео у обзир чињеницу, па ни сама историја да је овдје страдало више од 3.500 Срба, дјеце, жена - рекао је Додик у Братунцу, гдје је присуствовао помену свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Додик је истакао да је простор Бирча и средњег Подриња једно од страдалничких мјеста и поручио да ће Српска помагати породицама стадалих и да ће то памтити да би у будућности могла бити оно што хоће.

- Република Српска је савјест свих који су страдали, а имали су идеју и жељу да Српска постоји и опстане, а ми који данас водимо Републику имамо завјет према онима који су страдали да љубав за Српску мора бити још јача и снажнија - рекао је Додик.

Додик је истакао да је захвалан Његовој светости патријарху Порфирију што је данас у Братунцу на обиљежавању 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу.

Додик је додао да су муслимани сконцетрисани само на злочине који су над њима почињени и да је немогуће да је толики број људи страдао за само десет дана 1995. године на овом подручју.

- То није тако било јер се зна да су тамо страдали и Бошњаци током свих ратних година, а они то концентришу на само једну седмици и то јасно говори о превари која је видљива - рекао је Додик.

Он је поновио да је са друге стране на овом продручју од 1991. до 1995. године страдало више од 3.500 Срба и да то правосуђе БиХ и неке институције сматрају као нормално.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да је Српска данас, без обзира на све што је изгубила због неправедне централизације у БиХ, снажан фактор у политичко-друштвеном животу у БиХ.

- Не одустајемо од Дејтонског споразума и оног што је његово слово и чинићемо све да жртве које су пале за Републику Српску не буду узалудне - поручио је Додик.

Он је оцијенио да је БиХ лоше мјесто за Србе и Републику Српску и да је то јасно.

- Ми смо овдје згурани, а то је учинио западни фактор који настоји да скрајни Републику Српску и да годинама и деценијама скрнави њена права и покушава да јој одузме оно што јој припада - додао је Додик.

Он сматра да се у томе свему користе сва средства и да судови покушавају да напишу нетачну историју и да оставе у историографији неке квазичињенице.