latinica  ћирилица
02/07/2022 |  13:12 ⇒ 13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Драматичне посљедице суше у Италији

Италију погађа најгора суша у посљедњих 70 година, а ријеке у тој земљи полако пресушују, при чему је од јануара до маја ове године пало упола мање кише него што је просјек у том периоду у задњих 30 година.
Суша у Италији (Фото: EPA-EFE/Filippo Venezia) -
Суша у Италији (Фото: EPA-EFE/Filippo Venezia)

Најтеже је погођен регион сјевера, а ниво ријеке По је драматично опао тако да она има 80 посто мање воде у кориту, преносе италијански медији.

Пољопривреда је у алармантној ситуацији, пошто су приноси драстично угрожени због суше.

Међу најтеже погођенима су региони Емилија Ромања и Ломбардија гдје је проглашена ванредна ситуација, а многи региони се ближе увођењу те мјере.

 -Оваква криза није забиљежена у историји региона Ломбардија - изјавио је високи локални званичник Атилио Фонтана.

Многе јавне чесме су затворене, у Милану већ све, а такође се уводе и забране заливања поврћа и цвијећа у баштама из водовода.

Оскудне падавине нису, међутим, једини узрок сценарија који све више забрињава, објашњава Меучо Берсели надлежан за водопривреду.

- Ријеч је о нечему што бисмо могли назвати ''савршеном олујом" - наиме, ове зиме је количина снијега била за 70 одсто мања од просјека, затим су услиједила четири мјесеца без кише и температуре више за три до четири степена од просјечних за овај период године - објашњава Берсели.

Ситуацију додатно отежавају шумски пожари, а њихов број је шестоструко повећан у односу на период од прије двије године.