latinica  ћирилица
02/07/2022 |  14:33 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Испраћена дјеца са Космета након седмодневног боравка у Српској (ВИДЕО)

Из Бијељине је данас испраћен 341 основац са Косова и Метохије, који су седам дана боравили код својих вршњака у 13 општина и градова широм Републике Српске.
Испраћај дјеце са Косова и Метохије - Фото: СРНА
Испраћај дјеце са Косова и МетохијеФото: СРНА

Пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", који je реализован десети пут, створио је нераскидива пријатељства и братимљење општина из Српске и са Космета.

Загрљаји, сузе и чврсто обећање да ће се видјети поново-тако су се данас растала дјеца са Косова и Метохије са својим домаћинима из Српске.

Антонини Павловић из Гораждевца рекла је да јој је ово други пут да долази у Бијељини.

- Предивни су људи и седам дана ми је тако брзо прелетјело. Имам осјећај да сам тек стигла, а не да се растајемо - каже она.

Сара Томашевић из Косовске Митровице навела је да јој је било прелијепо и да се нада да ово није посљедњи пут када долазе у Српску.

Фото: СРНА

Истом се надају и њихови вршњаци који су их угостили .

- Потрудила сам се да јој покажем значајна мјеста у Бијељини и надам се да ћемо једног дана опет да се сретнемо, као и да ћу отићи ја једном на Косово да се видимо - каже Мила Јовичић из Бијељине.

Гостољубивост домаћина који су их примили раширених руку памтиће и дјеца и наставници.

- Дјеца су се лијепо дружила, размијенили су бројеве телефона породице. Добри сте људи,  имате велико срце - навела је Рајна Дебижљевић.

Протеклих седам дана 461 дијете, од Приједора до Бијељине уживало је у ономе што немају на Косову И Метохији- у слободи!

Фото: СРНА

- Нема љепше ствари него кад дјеца са Косова И Метохије у Бањалуци пјевају химну Републике Српске, а кад дјеца из Срспке пјевају косовске пјесме, то значи да смо једно и да живимо заједно. Нека их Бог чува - рекао је Милорад Арлов предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Захваљујући хуманим људима, локалним заједницама, школама, највишим институцијама Републике Српске ,Управи за сарадњу са дијаспором и Србима и Фонду за избјегла и расељена лица Војводине. У протеклих десет година у 36 градова и општина Српске боравило је више од 5.500 ученика са Косова И Метохије у пратњи 660 просвјетних радника .