latinica  ћирилица
02/07/2022 |  15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Хамбург уводи ограничења за топлу воду и гријање

Градске власти Хамбурга ће увести котролисану дистрибуцију топле воде за приватна домаћинства и ограничење максималне температуре гријања станова, у случају акутне несташице гаса, изјавио је Јенс Керстан, званичник Хамбурга задужен за животну средину.
Вода (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Вода (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Након што је Русија смањила испоруке гаса преко гасовода Сјеверни ток 1, њемачка влада активирала је прошлог мјесеца други од укупно три нивоа мјера предвиђених хитним планом у случају несташица гаса, при чему би као трећи ниво била уведена ограничења на потрошњу горива, пренио је Ројтерс.

Њемачка влада је апеловала на грађане и компаније да смање потрошњу енергије и помогну да се до зиме попуне складишта и направе резерве гаса, док истовремено њемачки градови разматрају увођење додатних мејра у случају да дође до несташица гаса.

- У случају акутне несташице гаса, топла вода би могла бити доступна само у одређено доба дана, у хитним случајевима - изјавио је Јенс Керстан, званичник Хамбурга задужен за животну средину, преноси лист Велт ам зонтаг.

Керстан је рекао да би град такође могао да размотрити опште смањење максималне собне температуре у топловодној мрежи, а према савезном плану за хитне ситуације, домаћинства и критичне институције као што су болнице на трећем нивоу мјера предвиђених хитним планом имали би индустријски приоритет, иако то можда неће бити могуће у цијелом Хамбургу из техничких разлога.

Док Њемачка настоји у да у што краћем периоду пронађе алтернативне гасне руте за снабдијевање, Керстан је упозорио да ће привремени терминал за течни природни гас (ЛНГ) у Хамбургу бити у функцији најраније средином сљедеће године.

- Током јула ћемо знати да ли је и на којој локацији могуће успоставити привремени ЛНГ терминал за Хамбург - рекао је он.