latinica  ћирилица
02/07/2022 |  19:52 ⇒ 03/07/2022 | 08:03 | Аутор: СРНА

Шулић: Народна скупштина да изњедри добре одлуке наредне седмице

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изразио је очекивање да ће Народна скупштина током наредне седмице, када су на дневном реду наставак редовне и посебна сједница, изњедрити добре одлуке за Републику Српску и њене грађане.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

Шулић је потврдио да ће посебна сједница Народне скупштине на којој ће бити разматран сет закона о повећању плата у јавном сектору Републике Српске бити одржана по окончању редовне сједнице, чији је наставак заказан за уторак, 5. јули.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да је посебна сједница заказана на захтјев Владе Републике Српске и да садржи девет тачака дневног реда, те да је до завршетка 22. редовне сједнице такође остало девет тачака дневног реда.

- Једна од најзанимљивијих тачака дневног реда је извјештај Министарства унутрашњих послова Републике Српске, имамо и извјештај Комисије за концесије и тачку избор и именовања, и то су можда три најзанимљивије тачке - рекао је Шулић.

Он је додао да ће у зависности од динамике рада бити сазвана посебна сједница и ако у уторак буде завршено свих девет тачака, већ од сриједе, 5. јула, може да почне посебна сједница.

- Ако не завршимо до уторка увече, онда у сриједу или четвртак, кад завршимо редовну, одмах ћемо имати посебну сједницу - рекао је Шулић.

Шулић је истакао да су приједлози закона проистекли из договора српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, те предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић са струковним синдикатима.

- То је да од 1. августа плате у јавном сектору у Републици Српској иду за 100 КМ свима линеарно без обзира ко има какав платни разред, морамо сада промијенити те законе - рекао је Шулић и додао да је ово треће повећање плата у Српској у посљедњих шест мјесеци.

Говорећи о помоћи младима, Шулић је рекао да ће апликација за пријаве бити активна од уторка, 5. јула и да ће моћи да је попуне сви млади људи од 18 до 30 година.

"Када се утврди да се та особа налази иза матичног броја, аутоматски ће бити уплаћено у јулу 100 КМ и исто толико у септембру", навео је Шулић, који је и предсједник Младих социјалдемократа.

Он је рекао да је у овој години 937 приправника, младих људи у Српској запослено захваљујући Влади Републике Српске, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић.

- Сигуран сам да ћемо до краја године расписати и позив за `Старт ап Српска` који смо имли двије године пред корону и отворили 267 фирми младих људи у Републици Српској. Све те ствари које смо радили и за студентски стандард, бесплатно школовање студената, субвенција каматних стоп младих брачних парова показуије како СНСД, како Цвијановићева и Додик гледају младе људе у Републици Српској и како се односе према њима - рекао је Шулић.

Шулић је нагласио да је СНСД на сједници Главног одбора изабрао најбоље кандидате за предстојеће опште изборе у БиХ.

- Милорад Додик и Жељка Цвијановић, као људи који су као одговорне функције вршили у име СНСД-а на најбољи могући начин, поново су наши кандидати за појединачне функције, имамо широку подршку коалиције, коалиционих партнера и широку подршку грађана Републике Српске који су препознали све оно што су Цвијановићева и Додик радили за Републику Српску и за грађане Српске - нагласио је Шулић.

Он је рекао да је сигуран да ће 2. октобра СНСД славити увјерљиву побједу, још већу него 2018. године, када је ријеч о појединачним кандидатима за обје функције.

Шулић је навео да је СНСД изабрао најквалитетније могуће листе за Народну скупштину Републике Српске, за парламент БиХ, као и одређен број листа за кантоналне скупштине у ФБиХ.

- СНСД је политичка партија која хоће да ради на подручју читаве БиХ, да се тамо гдје постоје Срби у ФБиХ бори за положај и Срба, али и свих други народа који живе на том подручју исто онако како се бориму у Српској -  рекао је Шулић.

Он сматра да ће листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске и парламент БиХ имати огромне успјехе и да ће остварити бољи резултат него 2018. године.

- Сигуран сам да ћемо са нашим садашњим коалиционим партнерима имати двотрећинску већину да бисмо могли доносити важне одлуке које нисмо можда могли у овом сазиву јер опозиција није имала слуха и сматрала је да им је њихов лични, партијски интерес испред интереса Републике Српске и њених грађана. Сигуран сам да ће грађани то казнити - навео је Шулић.