latinica  ћирилица
02/07/2022 |  21:00 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Скопље: Противљење француском приједлогу о укидању вета

Испред зграде Владе у Скопљу вечерас је организован протест против прихватања француског приједлога да се укине бугарски вето и отворе преговори за чланство Сјеверне Македоније у ЕУ.
Скопље (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Скопље (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Протест се одржава под мотом "Ултиматум - Не хвала" уз подршку више опозиционих политичких партија и организација цивилног друштва.

Они се противе да влада потпише француски приједлог, који је, како истичу, изузетно лош за македонски народ и македонске националне интересе.

Протест је добио подршку и од највеће опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, чији је лидер Христијан Мицкоски позвао грађане да се придруже, како би, како је рекао, одбранили оно што се зове европска вриједност и спасили преговарачки процес са ЕУ.

Према ријечима Мицкоског, приједлог је ултиматум и бугарски диктат за мегаломанске захтјеве и историјске тежње према Македонији.

- Оно што желим да кажем је да се данас Македонија буди и сви они који желе да ставе тачку на Македонију за дан-два од данас, македонски народ и македонски грађани то неће дозволити -  поручио је Мицкоски, пренијели су скопски медији.

Не треба нам, рекао је он, Европа ако морамо да се асимилујемо.

- Не желим да будем у Европи, јер имам право да будем Македонац који говори македонски језик и који се бори за своју Македонију и за свој идентитет, за своју културу, за своју историју и за своје насљеђе - навео је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Он је рекао и да га не занима порука албанског премијера Еди Раме, већ га занима оно шта мисле људи окупљени испред владе.

- Чекаћемо ако Европа не буде спремна да нас цивилизоване Македонце прими на цивилизован и достојанствен начин тамо гдје нам је мјесто, а то је у Европи, сачекаћемо када дођу људи који разумијеју шта ми данас желимо - а то је прије свега Македонија и македонски идентитет - поручио је Мицкоски.