latinica  ћирилица
02/07/2022 |  21:16 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Москва прекида учешће у споразумима у оквиру Савјета Европе

Руски премијер Михаил Мишустин потписао је указ о прекиду учешћа Русије у низу споразума у оквиру Савјета Европе, преноси ТАСС.
Михаил Мишустин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT) -
Михаил Мишустин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT)

У документу објављеном на званичном руском порталу специјализованом за информације из области законодавства наводи се да се Русија почев од 16. марта повлачи из Групе за међународну сарадњу у вези са дрогама и болестима зависности.

Русија се повлачи из дјелимичног споразума о оснивању Европске комисије за демократију кроз право, отвореног дјелимичног споразума о сарадњи у превенцији, заштити и организовању помоћи у великим природним и технолошким катастрофама.

Осим тога, Русија се повлачи и из Проширеног дјелимичног споразума о спорту, Проширеног дјелимичног споразума о културним путевима и из Опсерваторије за наставу историје у Европи, наводи се у указу.

Москва више неће учествовати ни у раду Фонда за културну подршку Савјета Европе и Европске аудиовизуелне опсерваторије.

Русија је приступила Савјету Европе прије 26 година, а руски делегати су од 1996. године учествовали у пет главних формата сарадње - међувладиној Комитету министара Савјета Европе/, међупарламентарној /Парламентарна скупштина Савјета Европе/, међурегионалној /Конгрес локалних и регионалне власти/, судској /Европски суд за људска права/ и невладиној /Конференција међународних организација/.

ТАСС подсјећа да је Русија 15. марта започела процес иступања из Савјета Европе.