latinica  ћирилица
03/07/2022 |  13:14 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Вулин: Српски свијет се ствара да се не би поновила Козара (ВИДЕО)

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас на Мраковици на обиљежавању 80 година од Битке на Козари да се не ствара српски свијет да би неком пријетио, већ да се не би поновила Козара.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је рекао да Срби знају да тамо гдје немају своју државу, свог полицајца, професора, учитеља, љекара нема правде за српски народ, те да ће им само оно што сами створе сачувати живот и трајање.

- Ћутали смо о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле олује. Да не би било олуја и да се не би понављале бескрајне слике прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском - нагласио је Вулин.

Он је рекао су Срби овдје на Козари и данас сами, нема никога ко се не одазива на српско име и презиме, нема странаца, високих представника да подијеле и бол Срба, као што ни јуче никог од њих није било у Братунцу.

- Јел 30.000 уморених Срба мало за једно опрости, за једну сузу, да неко буде у првом реду, а да није из српског народа - упитао је Вулин.

Он је затражио одговор и на питање колико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост.

- Још не знамо тај број, нико да нам каже, колико год да нас је побијено и поклано нико да дође да спусти свет и затражи опрост - рекао је Вулин.

Да је правде и истине, каже Вулин, данас би о Козари говорили као страшном великом нечовчјеном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Козара се десила и прије и послије и нема генерације Срба који није доживјела Козару.

- За све на свијету маљ је алатка, а кад Србину то кажеш он помисли на усташе у Јасеновцу и звук бјелоглавих светих дјечијих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали - рекао је Вулин.

Он је подсјетио да су некад Србе на овим плнинама набадали на кочеве зато што су хришћани, некад зато што су били вјере онога који је пуцао на Франца Фердинанда, што су били једини антифашисти у Европи, што нису одговарали и није требало да се роде ту гдје су родили, али увек су их убијали зато што су Срби.

- Свет се променио, али се зло није променило, и потреба великих да нама малима говоре шта да радимо, како да чинимо и коју страну да изаберемо. Срби никад не бирају погрешну страну, гледајте шта мисле и осећају и знаћете гдје је правда и истина", поручио је Вулин.

Нагласио  је да су вриједности Срба вриједности због којих људска бића могу да се назову људима.

- Србија коју толико волимо, није Србија која ће заборавити гдје су Срби гдје год да живе, већ Србија која чува, пази и брине, која никоме не прети и која ће учинити све за мир, а за слободу баш све - рекао је Вулин.

Он је указао да је на зидовима споменика на Козари 9.000 имена палих бораца, те да фали бар још 30.000 побијених покланих, дјеце, жена и стараца који су својом крвљу искупили човјечаноство.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.