latinica  ћирилица
03/07/2022 |  14:14 | Аутор: РТРС

Човић појаснио зашто се није кандидовао за Предсједништво БиХ

Кандидатуром Борјане Кришто жељели смо донијети једно освјежење, релаксирати односе у предизборном времену, те послати поруку и бошњачком народу, који по четврти пут усмјеравањем својих гласова долази у позицију да бира хрватског члана Предсједништва БиХ, да то није добро и да то не раде, изјавио је у разговору за Фену предсједник ХДЗ-а БиХ и ХНС-а Драган Човић.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Слушали смо у протеклом периоду од политике и медија из Сарајева како Драган Човић заступа одређене ставове због своје позиције и личних амбиција. Ево показао сам да нећу бити кандидат, али ћу урадити много више како бисмо остварили што бољи резултат - наводи Човић.

Он истиче како је протеклих дана било много шпекулација и дезинформација о избору кандидата ХНС-а за Предсједништво БиХ, као и о разлозима због којих су одређене одлуке донесене.

- Сви чланови Предсједништва ХДЗ-а БиХ су били потенцијални кандидати за члана Предсједништва БиХ. Након мог образложења сви су подржали приједлог да то буде колегица Кришто, као жена, особа с големим политичким искуством, особа која има све људске, моралне, вриједносне предуслове за ту позицију. Она је свакако освјежење у односу на мене и може бити подстицај једном великом дијелу бирачког тијела у БиХ којег чине жене. Важно је да хрватски народ зна ради чега вучемо ове потезе, да је то дугорочно у интересу хрватског народа, а да истовремено извучемо из политичког Сарајева и дијела међународне заједнице логике којима су се водили када је у питању политика у БиХ, некаквим лидерствима или лажним лидерствима - наглашава Човић.

Он је у потпуности одбацио тврдње о било каквом утицају представника међународне заједнице или Републике Хрватске на избор кандидата ХДЗ-а и ХНС-а за државно предсједништво. Увјерен је, каже, да представници међународне заједнице нису, нити ће убудуће одлучивати ко ће бити кандидати на изборима за политичке представнике Хрвата или било којег другог народа у БиХ.