latinica  ћирилица
03/07/2022 |  14:56 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

УЕФА покренула програм за уклањање увреда са друштвених мрежа

Европска фудбалска унија покренула је програм с циљем уклањања расистичких увреда упућених фудбалерима на друштвеним мрежама и подизања свијести јавности.
УЕФА (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT) -
УЕФА (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Програм ће почети да примјењује на Европском шампионату за жене од 6. јула до 31. јула и надзираће, пријављивати и уклањати спорне садржаје са друштвених мрежа.

Енглески репрезентативци Маркус Рашфорд, Џејдон Санчо и Букајо Сака били су на мети расистичких увреда након што су промашили пенале током финалне утакмице Европског шампионата са Италијом.

У извјештају, који је прошлог мјесеца објавила Свјетска фудбалска федерација - ФИФА, наводи се да је више од половине играча на Европском шампионату и Афричком купу нација било на мети увреда путем интернета.

- Мета програма су конкретни поступци за спречавање сличног понашања и дискриминације на интернету током свих такмичења, укључујући финалне утакмице омладинских, женских и мушких репрезентација у наредне три године - истиче се у саопштрњу УЕФА.

Како би се осигурало уклањање штетног садржаја, УЕФА директно сарађује са већим платформама друштвених мрежа попут Твитера, Инстаграма, Фејсбука и ТикТока.