latinica  ћирилица
03/07/2022 |  15:43 | Аутор: СРНА

Кошарац: БиХ први пут биљежи суфицит у робној размјени са земљама ЦЕФТА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је охрабрујућа чињеница да БиХ први пут биљежи суФицит у робној размјени са земљама ЦЕФТА.
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac) -
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac)

Подаци надлежних институција говоре да је први пут покривеност увоза извозом надмашила 100 одсто и у првом кварталу износила је 102,8 одсто, а у другом кварталу 102,6.

Министар Кошарац је нагласио да је у оквиру ЦЕФТА, најважнији спољнотрговински партнер БиХ и даље Србија, са којом у протеклом периоду биљежи побољшање робне размјене.

- Одличне политичке односе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем прати побољшање економских веза и сарадње, што је важно и корисно за све грађане. О томе најбоље говори податак да је извоз у Србију повећан за више од 80 одсто, првенствено захваљујући извозу електричне енергије и угља - рекао је Кошарац за Срну.

Он је истакао да подаци релевантних институција указују да је ове године извоз у земље ЦЕФТА износио 1,4 милијарде КМ, што је за 71,3 одсто више него у истом периоду 2021. године, а увоз 1,3 милијарде КМ, што је за 41,6 одсто више него у истом радзобљу протекле године.

- Значај регионалне сарадње и повезивања најбоље се огледа кроз економске параметре. Ми биљежимо добре резултате у спољнотрговинској размјени, али успјех би био још већи да смо дио позитивних регионалних токова у оквиру иницијативе `Отворени Балкан` - поручио је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска подржава регионално повезивање, слододан проток људи, роба и капитала, те у потпуности заговара стварање услова за што боље пословно окружење.

Кошарац је поновио став да домаћи привредни сектор не смије бити таоц политичких предрасуда дијела структура из Федерације БиХ.

- Нећемо одустати од `Отвореног Балкана`, јер бринемо за наше привреднике и нећемо их оставити на цједилу, без обзира на то шта о томе мислили Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и слични, који очигледно желе да домаћи привредни сектор остане црна рупа на Западном Балкану - поручио је министар Кошарац.