latinica  ћирилица
03/07/2022 |  17:07 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Лавров: Лондон покушава да пронађе изговор за улазак у Црно море

Лондон покушава да пронађе изговор да британска морнарица уђе у Црно море и почне да предводи скоро све процесе за пребацивање жита из лука које је минирала Украјина, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото:  EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

- Уколико се обрати пажња на изјаве британског премијера Бориса Џонсона и министра спољних послова Лиз Трас, јасно се види да покушавају да створе услове и пронађу изговор да морнарица уђе у Црно море и да предводи све процесе за ослобађање лука које су минирали Украјинци и које би требало да деминирају - нагласио је Лавров.

Према његовим ријечима, актуелна криза са храном користи се са разне сврхе, укључујући "оправдање" Украјине и оптуживање Русије за нешто у чему не учествује.

Агенција РИА Новости подсјећа да западне државе оптужују Русију да блокира извоз жита из лука које је минирала Украјина, због чега је испловаљавање немогуће.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да Русија не спречава извоз жита из Украјине и да ће, уколико Кијев деминира луке, бродови моћи без потешкоћа да крену ка отвореном мору.