latinica  ћирилица
03/07/2022 |  17:39 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Дервента: У Појезни обиљежен Дан бораца

Полагањем вијенаца и одавањем почасти погинулим антифашистима у дервентском насељу Појезна данас је обиљежен 4. јули - Дан борца.
Дан бораца у Појезни - Фото: СРНА
Дан бораца у ПојезниФото: СРНА

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић рекао је да је Појезна увијек била поприште окупљања у борби за слободу и да тековине из прошлости треба оставити млађим генерацијама као подсјетник да се зло дешавало и да се против њега и данас треба борити.

- У Појезни су се у вријеме Другог свјетског рата организовали активисти СКОЈ-а, радничког покрета и прве партизанске јединице, а из овог мјеста су и у Одбрамбено-отаџбинском рату кренули у борбу за слободу - рекао је Прерадовић новинарима.

Он је додао да се зато са поносом обиљежава 4. јули, који је један од значајнијих датума у историји.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да се у бившој држави у Појезну ходочастило и да традицију обиљежавања значајних датума треба одржати како се, како каже, зло из историје не би поновило.

- Морамо чувати спомен на оне који су животе и дијелове тијела дали за слободу како у Другом свјетском рату, тако и у Одбрамбено-отаџбинском - рекао је Симић.

Вијенце су на споменик положили градоначелник Дервенте, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници Градског одбора СУБНОР-а, породица погинулих бораца у Другом свјетском рату, те делегације градских одбора СНСД-а и СП-а.

У Појезни се налази највећи споменик погинулима у Другом свјетском рату на подручју Дервенте.