latinica  ћирилица
03/07/2022 |  18:01 | Аутор: СРНА

Пендаровски: Француски приједлог не подрива македонски идентитет

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски рекао је да модификовани француски приједлог о укидању бугарског вета и отварању преговора за чланство Скопља у ЕУ прихватљив компромис и да не подрива македонски индентитет.
Стево Пендаровски (Фото: EPA-EFE/J.J. Guillen / POOL) -
Стево Пендаровски (Фото: EPA-EFE/J.J. Guillen / POOL)

- Одлука да се прихвати измијењени француски приједлог неће бити историјски тријумф, нити историјски неуспјех или дебакл - рекао је Пендаровски послије сједнице македонског Савјета безбједности.

Према његовим ријечима, то није судбоносна дилема нити одлука која ће дефинисати будуће генерације Македонаца и македонских грађана.

Он каже да овај приједлог уопште не подрива македонски идентитет, јер, како је рекао, чисто формулише македонски језик.

Ако буде било каквих додатних покушаја Бугарске или било које друге стране да промијене македонски идентитет, историју, језик, каже Пендаровски, Сјеверна Македонија ће се повући из тих преговора.

Он каже да у разговорима са високим европским и свјетским званичницима није стекао утисак да ико жели да уништи македонски народ и државу.

- Увјерен сам да нисмо могли да постигнемо више од позиције кандидата за чланство - рекао је Пендаровски по завршетку сједнице Сајвета за безбједност, образлажући своје ставове у вези са измијењеним француским приједлогом.

Он сматра да би се прихватањем измијењеног француског приједлога донијела одлука само о отварању преговора са ЕУ, пренијела је агенција МИА.

- На тај начин укидамо бугарску блокаду која траје више од двије године и омогућено је формално отварање преговора. Остајемо на европском колосијеку који је дуг и до овог тренутка ништа не губимо, сада је вријеме да овдје отворимо стратешки дијалог - рекао је Пендаровски.