latinica  ћирилица
03/07/2022 |  20:16 ⇒ 20:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурђевић: Морамо се навићи на нову климу и једно од најтоплијих љета

Србију и Београд очекује једно од најтоплијих љета које се икада догодило код нас, рекао је климатолог, Владимир Ђурђевић и нагласио да сви морају да се навикну на нову климу и климатске промјене, које у региону напредују брже него у остатку свијета.
Врућина (Илустрација: Д.С. Кодар) - Фото: РТРС
Врућина (Илустрација: Д.С. Кодар)Фото: РТРС

- До краја љета нас очекује више топлотних таласа. Јун је већ најтоплији мјесец икада, имаћемо једно од најтоплијих љета које се икада догодило код нас - рекао је он за Тањуг и подсјетио да је у Србији био други најтоплији јун од када се врше мјерења температуре.

Имали смо јул прије јула, због климатских промјена, рекао је Ђурђевић и нагласио да је клима промијењена, јер је глобално друштво емитовало огромне количине угљен диоксида.

- Климатске промјене, у цијелом региону Југоисточне Европе, мало брже напредују од глобалног просјека, цијела планета је топлија за степен, а у нашем региону за мало више од два степена - навео је климатолог.

Према његовим ријечима, тај медитерански регион сигнал је климатских промјена јер постају брже видљиве.

- Добро смо демонстрационо поље на неки начин да се види како већ сада изгледају климатске промјене и како ће оне изгледати - рекао је Ђурђевић.

Навео је да грађани у градском превозу или на бетону осјећају температуру која је виша од оне коју су најавили метеоролози.

- Када је човјек на неком тргу, окружен великом количином бетона и зграда, оне исијавају додатну температуру, центар града је увијек топлији од периферије - рекао је он и додао да је у том случају тачно када грађани кажу да осјећају више температуре од прогнозираних.

На питање да ли је Србија далеко од италијанског сценарија, гдје је између осталог на снази забрана прања аутомобила због мањка воде, Ђурђевић каже да Србије није далеко од тога.

Према његовим реијчима, посљедњих 10 година свједоци смо мање падавина љети, мањак воде који узрокује низ проблема, у производњи струје, пољопривреди, напајању стоке...

Додао је да ће Србија до средине недјеље бити под утицајем топлог таласа.