latinica  ћирилица
03/07/2022 |  21:25 | Аутор: Б92

Ватерполисти Шпаније шампиони свијета

Ватерполисти Шпаније побједом над Италијом у финалу Свјетског првенства у Будимпешти резултатом 15:14 послије бољег извођења петераца постали су шампиони планете.
Ватерполисти Шпаније (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Ватерполисти Шпаније (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

У репризи финала од прије три године у Гвангжуу "црвена фурија" се осветила "азурима" и преотела им титулу најбоље репрезентације свеијта.

У велико финале у престоници Мађарске Шпанци су ушли боље и повели су резултатом 2:0, али је до краја прве дионице бранилац трофеја стигао до изједначења и 3:3.

Но, боља игра до изражаја је дошла у другој дионици коју је Шпанија добила резултатом 3:0 и са великих +3 је отишла на полувријеме.

Али, како је меч одмицао, Шпанци су почели да падају, а Италијани да подижу ниво своје игре.

Пред посљедњу дооницу Италија је стигла до -2, а онда јој је нови живот удахнуо неправилно позван тајм-аут селектора Шпаније Давида Мартина и досуђен петерац.

Италија из тога смањила заостатак, а онда у сљедећем нападу и потпуно поравнала резултат на 9:9.

Шпанија је на 35 секунди до краја имала играча више и Мартин је позвао (правилан) тајм-аут, али није дошла до гола за титулу, па су шампиона морали да одлуче петерци.

У другој пенал-серији је Шпанија стекла предност одбраном голмана Унаија Агиреа, али је већ у сљедећем шуту Мунарис погодио оквир гола и то прокоцкао.

У четвртој и петој серији су шутери били прецизни, а онда је шеста донијела одлуку – голман Шпаније је одбранио и титула ће отићи на Пиринеје.