latinica  ћирилица
04/07/2022 |  07:15 ⇒ 08:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Скандалозна одлука Приштине и реакција ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић назвала је скандалозном, како одлуку Приштине у вези са српским регистарским таблицама и личним документима, тако и реакцију ЕУ тим поводом, и истакла да суштина цијеле приче нису таблице, већ "наставак притиска, терора и сталног малтретирања" Срба на КиМ.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

- Ово је скандалозна одлука Приштине и реакција ЕУ, а Стано је изговорио ствари које су званична реакција Брисела на ово. То је страшно - рекла је Брнабић у емисији Хит твит на ТВ Пинк кометаришући то што је портпарол ЕУ рекао да, према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Приштина има право да постепено укине КМ таблице.

Она је истакла да се Петер Стано "није ни удостојио да каже нешто о Заједници српских општина, али је нашао за сходно да каже нешто о таблицама".

- То је скандал и срамота - оцијенила је Брнаабић.

Упитана да прокоментарише реакцију опозиције након недавне конференције предсједника Србије Александра Вуцића да "Београд претјерује кад подиже температуру због ове ситуације и помиње Бљесак, Олују и етничка чишћења", Брнабић је рекла да је то била најотворенија конференција Вуцића и да је био брутално искрен, да је у питању била сама срж истине и свега што се дешава по питању КиМ годинама и деценијама.

- И како се Срби на КиМ третирају, не само од стране Приштине, руководства у Приштини, привремених институција у Приштини, Албанаца на КиМ, већ и од стране највећег броја земаља на западу - ЕУ, земаља Квинте, што укључује САД - рекла је Брнабић и истакла да САД чак имају најконструктивнији, најпрагматичнији и највише фер приступ, иако се њихов став разликује од става Србије када је у питању КиМ.

Она је истакла да суштина цијеле приче "нису таблице и да свако ко мисли да су суштина таблице грдно се вара".

- Суштина је да се наставља притисак над Србима на КиМ, да се наставља терор над њима и стално малтеретирање и то у години која је почела тиме што су им на крају одузели и право гласа, што је до 2022. године било незамисливо. И то право гласа за референдум у области владавине права, а након што су гарантовали да се то неће поновити за изборе 3. априла, земље Квинте, па ни ЕУ, нису ништа могле да ураде, па је Курти био толико јак да ускрати то основно право Србима на КиМ - рекла је Брнабић.

Она је оцијенила да су таблице само још један вид притиска и да у Приштини говоре и да ће одузети возила и упитала да ли ће онда Срби на КиМ бити приморани да напусте своје домове.

- То је суштина. Зато предсједник Србије Александар Вучић прича да нећемо дозволити ни нови Бљесак ни нову Олују, као вид бруталног етничког чишћења, да се понови на КиМ. Све оно што је Вучић прицао на прес конференцији и тај однос према Србима на КиМ и према Србији Стано је потврдио својом конференцијом дан касније јер Стано ниједном рјечју није поменуо ЗСО, ни заједница, ни српских, ни општина. Он је причао о споразуму о таблицама које нису у Бриселском споразуму - указала је Брнабић.

Она је истакла да Бриселски споразум има 15 тачака, од којих се првих шест односи на ЗСО.

Брнабић је истакла да се све то дешава након што је постигнут енергетски споразум који је, како је подвукла, изузетно важан јер обезбеђује енергетску безбедост Србима, посебно на северу КиМ, и контролу над Газиводама и Валачом.

Брнабић је указала и да је предуслов у Бриселском споразуму за тај енергетски споразум било да се оснује ЗСО, па да ЗСО онда региструје Електросервер.

- Онда су сви који су гарант Бриселског споразума рекли да, пошто још немамо ЗСО, хајде да најдемо неки други начин да то урадимо. Толико се Србија тестира - навела је Брнабић.

Брнабић није желела да коментарише то што је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да одлука Приштине о регистарским таблицама и личним документима мења његову агенду, иако је Стано рекао да је Брисел "био обавјештен, али не и консултован" о плановима власти у Приштини.

- Шта год да кажем може да стави Србе на КиМ и Србију у још тежи положај - рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је за Србију црвена линија да се не понови нека нова Олуја, неко ново етничко чишћење и истакла да је "истина наше најјаче оружје".

Она је нагласила да док је Вучић предсједник Србије "никада се неће одустати од преговора" са Приштином јер су преговори на најбољи начин гарантују да су Срби на КиМ безбједни.

Када је у питању недавна посјета премијера Црне Горе Дритана Абазовића, Брнабић је рекла да је то била важна посејта и да је осјетила и код Абазовића велику дозу прагматизма.

- Прича се отворено, не прича се увијено, и постоји жеља да се те ствари ријеше - рекла је Брнабић и оцијенила да је Абазовић много прагматичнији од бившег премијера.

Она је оцијенила да је Абазовић деловао потпуно искрен у томе да кренемо да затварамо отворена питања и ресетујемо односе Србије и Црне Горе.

- Јако добра посјета и надам се да ће се тако наставити. Желимо што боље односе са свима у региону, што обезбјеђује да Србија настави да просперира и да у сваком смислу имамо боље резултате - рекла је Брнабић.

Она је додала да би волела да види Црну Гору у иницијативи Отворени Балкан, али је нагласила да је то њихова одлука, а да ће Србија пружити све потребне информације.

Брнабић је, говорећи о протоколу дочека када се направи паралела са дочеком бившег премијера Здравка Кривокапића и садашњег Абазовића, истакла да ту нема разлике.