latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:27 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Евакуација десетина хиљада становника Сиднеја (ФОТО/ВИДЕО)

Десетине хиљада становника Сиднеја позвано је на евакуацију усљед киша и поплава које су погодиле низинска предграђа.
Поплаве у Аустралији (Фото: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI) -
Поплаве у Аустралији (Фото: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI)

Током викенда у неким дијеловима државе пало је кише у количини за око мјесец дана, а, према предвиђањима метеоролога, јака киша очекује се и данас на источној обали Аустралије и широм Новог Јужног Велса.

У држави Нови Јужни Велс око 30.000 становника добило је наредбу да се евакуише или је упозорено на предстојећу евакуацију.

У неколико западних предграђа највећег града Аустралије поплаве су потопиле куће, фарме и мостове.

У наредна 24 часа могло би да падне око 100 милиметара кише у дужини од око 300 километара дуж обале Новог Јужног Велса од Њукасла до Сиднеја, саопштио је Биро за метеорологију.

Киша би могла да изазове изненадне поплаве и клизишта, а ријечни сливови већ су близу пуног капацитета након што феномен "Ла ниња", обично повезан са повећаним падавинама, погађа источну обалу Аустралије током посљедње двије године.

Нека подручја би могла да се приближе или премаше нивое поплава из марта 2021. и марта и априла ове године, упозоравају метеоролози.

Ризик од великих поплава остао је иако би интензиван временски систем могао ослабити вечерас, наводи се у саопштењу.

Локални медији јавили су да је у току операција спасавања 21 члана посаде са теретног брода, који је остао без струје јужно од Сиднеја.

На снимцима на друштвеним мрежама виде се бензинске пумпе, куће, аутомобили и улични знакови у западним предграђима дјелимично под водом, док канте смећа плутају по поплављеним путевима. Војска учествује у евакуацији.

Сматра се да климатске промјене доприносе честим катаклизмичким временским појавама, саопштио је Савјет за климу, додајући да је Аустралија недовољно припремљена.