latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:39 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Срби морају бескомпромисно штитити оно што је њихово

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Срби морају да бескомпромисно штите све што је њихово, будући да Запад тражи од њих да почине самоубиство, односно да уведу санкције Русији, одрекну се Косова и Метохије и да прихвате централизацију БиХ на уштрб Републике Српске.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- У околностима када неко покушава да нам отме све што је битно, једино разумно рјешење је да заузмемо одбрамбени положај и будемо спремни да бескомпромисно штитимо оно што је наше - рекао је Анђелковић за "Вечерње новости".

Он је додао да маневарског простора нема и да се пропуштањем и додворавањем само призивају невоље.

Према његовим ријечима, Вашингтон је свјестан да губи глобалну трку, па појачава притисак на Србе, али да је у томе добро што ослабљени Запад не смије да рескира да отворинови фронт.

- Отуда прије блефира да је спреман да покрене акцију против нас, него што је реално вољан да уради. Запад пријети на сто начина, али мало тога може да уради. Води против нас акцију застрашивања, како бисмо сами, утонувши у дефетизам, за њега обавили посао - рекао је Анђелковић.

Анђелковић је оцијенио да је вријеме да Србија поништи пакет бриселских споразума и да на сјеверу Косова и Метохије обнови српске институције.

Он се сагласио да ће то можда значити заоштравање односа са Западом и ексцесе са Приштином.

- Али, да су се наши преци свега плашили, српска држава никада не би била обновљена или би 1914. године нестала, прихвативши аустријски ултиматум - наглашава он.

Анђелковић сматра да би, штавише, прагматични Запад, ако Србија одлучно наступи, много озбиљније почео да преговара са Београдом умјесто да крене "ђоном на Србију".

- У Вашингтону и Бриселу знају да је прошло вријеме за тако нешто - каже Анђелковић.

Он сматра да је Брисел одустао од Србије и генерално од Западног Балкана и да се ту не треба заваравати, те да су бруталне чињенице боље од ружичастих лажи.