latinica  ћирилица
04/07/2022 |  10:29 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Сарадња Српске и Вакајама префектуре

Универзитет у Источном Сарајеву и државни Универзитет из Вакајаме у Јапану потписали су споразум о сарадњи на период од пет година којим се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја и учешће у пројектима од обостраног интереса.
Универзитет Источно Сарајево и Вакајама - Фото: СРНА
Универзитет Источно Сарајево и ВакајамаФото: СРНА

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан уручио је пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву Милана Кулића са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске, будући да руководство Универзитета у Источном Сарајеву није могло да присуствује церемонији потписивања споразума о сарадњи у петак, 1. јула.

Из Амбасаде БиХ у Јапану подсјећају да је државни Универзитет у Вакајами основан 1949. године и наводе да је посебно важно истаћи иницијативе за економску сарадњу, с обзиром на то да постоји велико интересовање појединих јапанских компанија из Вакајама префектуре за увоз органских прехрамбених и органских козметичких производа из Републике Српске.

- Прве тестне количине органског ајвара, органског купиновог вина, ракије и органске козметике из Републике Српске, након вишемјесечних договора и процедура на обје стране већ су транспортоване у јапанску префектуру Вакајама - наглашава се у саопштењу.

Из Амбасаде Јапана у БиХ подсјећају да је у четвртак, 30. јуна, одржана онлајн церемонија потписивања споразума о братимљењу јапанског града Сусами из Вакајама префектуре и општине Језеро из Републике Српске, а свечаности су, осим представника из Републике Српске и Вакајама префектуре, присуствовали и амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито и амбасадор Берјан.

Споразумом су, с обзиром на бројне сличности двије локалне заједнице, дефинисане области будуће сарадње града Сусами и општине Језеро.

- У протеклих 26 година од успостављања дипломатских односа двије земље, ово је први званичан споразум о братимљењу локалних заједница из Јапана и Републике Српске и БиХ, а у наредном периоду очекује се потписивање још два слична споразума са градовима из Српске - додаје се у саопштењу.

Велики број медијских кућа из Јапана пратио је онлајн свечаност братимљења, између осталих и најпопуларнији и најгледанији јапански ТВ НХК канал.

Велику пажњу медија привукло је и предавање амбасадора Берјана у спортском центру града Сусами пред великим бројем средњошколаца, грађана и високих званица из града и префектуре Вакајама које је претходило свечаној церемонији братимљења, наведено је у саопштењу.