latinica  ћирилица
04/07/2022 |  11:03 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Русија: Примити Индију и Бразил у Савјет безбједности

Русија сматра да Савјет безбједности УН треба проширити и увести неке азијске, афричке и и јужноамеричке земље, јер би тако овај орган УН одражавао тежње народа цијелог свијета и постао демократскији.
Савјет безбједности (Фото: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Савјет безбједности (Фото: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Руски амбасадор у Кини Андреј Денисов истиче да се Савјет безбједности УН тренутно, практично, претворио у сцену на којој западне колеге "проводе пропаганду", износећи своје ставове као коначну истину.

Он је на пленарној сједници Глобалног мировног форума УН у Пекингу оцијенио да такви деструктивни кораци додатно удаљавају чланове Савјета безбједности УН, чинећи његов рад мање ефикасним.

- У том контексту посебно је важна потреба за реформом УН. Русија се залаже за проширење Савјета безбједности УН на основу широког консензуса. За то је потребно повећати удио афричких, азијских и латиноамеричких држава - наводи Денисов.

Истовремено, Русија није спремна да подржи укључивање Њемачке и Јапана у Савјет безбедности УН, јер то ни на који начин неће промијенити унутрашњу равнотежу.

- Отворени смо за могућност придруживања Индије и Бразила Савјету безбједности УН. Досљедно се залажемо да Савјет безбједности УН буде што репрезентативнији у тренутним околностима - закључује руски дипломата, а преноси "Спутњик".