latinica  ћирилица
04/07/2022 |  11:16 ⇒ 13:27 | Аутор: sputniknews.com

Букте пожари изнад Херцег Новог (ВИДЕО)

Пожар у мјесту Жвиње изнад Игала и даље је активан, а ватрена стихија је избила у више мјеста изнад Херцег Новог.
Пожар код Херцег Новог (Фото: Youtube/Radio Televizija Herceg Novi/Printscreen) -
Пожар код Херцег Новог (Фото: Youtube/Radio Televizija Herceg Novi/Printscreen)

Екипе ватрогасаца су цијелу ноћ биле на терену и гасиле ватру у месту Жвиње, као и око села Шпуље где горе маслињаци, јавила је Телевизија Црне Горе.

Према Суторини такође је активан пожар и на 100 метара примакао се кућама, саопштили су из Ватрогасне јединице.

Гори и у месту Штрека, те су ватрогасци били активни и на том подручју.

Пожар је јуче нешто прије 11 сати избио у насељу Жвиње изнад Игала. Мештани су рекли да су у почетку биле угрожене куће, међутим, ватрогасци су успјели да их заштите.

Према речима Златка Ћировића командира Ватрогасне јединице, пожар је вероватно узрокован несмотреним паљењем зеленог растиња.

Подгорички ватрогасац Миодраг Ђукановиц́ сматра да слиједи тешка пожарна сезона услијед временских прилика.

Црна Гора укупно има 660 ватрогасаца и 150 возила на располагању, што није довољно за изазовно љето, али јесте нешто чиме се може санирати велики дио пожара, рекао је недавно на сједници црногорске владе министар унутрашњих послова Филип Аџић.

- МУП посједује два ваздухоплова - авион и хеликоптер. Оно што је значајно је да у овој проблематици имамо и помоћ Министарства одбране са два хеликоптера и четири јединице које могу да управљају ваздухопловима. До 100 њихових службеника, војника биће у функцији других институција ако буде потребе. Имамо пет дронова и мултифункционално роботичко возило - поручио је министар, преноси РТЦГ.