latinica  ћирилица
04/07/2022 |  11:25 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Проток гаса у Европу стабилан

Токови руског гаса у Европу преко гасовода "Сјеверни ток 1" и кроз Украјину данас су стабилни, као и обрнути токови на гасоводу "Јамал-Европа", показали су подаци оператера.
Гасовод (Фото: EPA/PAWEL SUPERNAK) -
Гасовод (Фото: EPA/PAWEL SUPERNAK)

Физички токови ка Њемачкој кроз гасовод "Сјеверни ток 1" преко Балтичког мора износили су 29.230.775 киловат-часова, што је отприлике једнако нивоу изнад 29.000.000 киловат-часова током викенда, показују информације компаније оператера.

Руски произвођач гаса "Гаспром" је овог мјесеца рекао да ће капацитет кроз гасовод бити смањен на само 40 одсто због одгођеног враћања опреме коју сервисира њемачки "Сименс".

"Сјеверни ток" ће бити подвргнут редовном годишњем одржавању од 11. до 21. јула, смањујући протоке на нулу и изазивајући забринутост због тога колико брзо ће послије тога проток бити настављена.

Номинације за доток гаса у Словачку из Украјине преко граничне тачке Велке Капушан износиле су данас 37,1 милион кубних метара, што је непромијењено у односу на претходни дан, показали су подаци украјинског оператера преносног система.

"Гаспром" је саопштио да је проток гаса за Европу преко Украјине, односно улазне тачке Суџа на нивоу од 42,1 милион кубних метара, што је непромијењено у односу на јуче.

Токови гаса на исток преко гасовода "Јамал-Европа" до Пољске из Њемачке су углавном остали непромијењени.

Излазни токови на мјерној тачки Малнов на њемачкој граници износили су јутрос 2.187.092 киловат-часова на час, у поређењу са око 2.130.000 киловат часова током викенда.