latinica  ћирилица
04/07/2022 |  12:43 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Кошарац: Потписати споразуме о источној и јужној интерконекцији

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара упутило је у процедуру иницијативу за закључивање међународних споразума о изградњи источне гасне интерконекције са Србијом и јужне са Хрватском, што су пројекти од стратешког значаја.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Ресорни министар Сташа Кошарац очекује да ће се ово питање у најкраћем року наћи на дневном реду Савјета министара, будући да ће источна и јужна интерконекција имати кључну улогу за дугорочну енергетску стабилност у Републици Српској и ФБиХ.

- Цијенећи значај диверзификације и обезбјеђивања више извора снабдијевања гасом, те поштујући уставне надлежности, Министарство спољне трговине и економских односа ово питање ставило је у врх приоритета, тако да смо промптно реаговали и завршили свој дио посла. Ријеч је о пројектима од стратешког значаја - нагласио је Кошарац.

Он је објаснио да су надлежне институције Републике Српске и Брчко дистрикта доставиле позитивна мишљења, те да исто очекује у најкраћем року од ФБиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- У сталном сам контакту са ресорним министром из ФБиХ Нермином Џиндићем и федералним премијером Фадилом Новалићем, који су ме обавијестили да у том ентитету постоји политички став да се подрже обје интерконекције, тако да чекамо само формално мишљење федералне Владе, како бисмо наставили са реализацијом - поручио је Кошарац.

Он је поновио став да сви нивои власти у БиХ треба приоритетно да подрже пројекте који ће као резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом.

- Сматрам да је изузетно важно да обезбиједимо више интерконекција, како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Републици Српској и ФБиХ. Источна и јужна интерконекција су пројекти који ће, сасвим сигурно, допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине - нагласио је Кошарац.

Он је посебно поздравио активности институција и представника Републике Српске на свим нивоима власти када је у питању реализација енергетских пројеката, са фокусом на омогућавање довољних количина гаса за становништво и привреду Републике Српске и ФБиХ.

- С тим у вези, поново ћу указати на договор српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином о томе да се за Републику Српску и за ФБиХ омогући гас по цијенама које су најповољније у Европи. На основу тог договора, наши грађани и домаћа привреда ће имати гас по јефтинијим цијенама, што је од кључне важности у актуелним околностима и поремећајима на глобалном тржишту - истакао је Кошарац.