latinica  ћирилица
04/07/2022 |  13:33 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Циљ - што боље услуге за грађане у оквиру јавне управе

Министри управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и државне управе и локалне самопуправе Србије Марија Обрадовић оцијениле су да ће ресорна министарства и даље јачати и унапређивати сарадњу с циљем да услуге у оквиру јавне управе према грађанима буду што боље и приступачније, те да људи буду што задовољнији.
Сенка Јујић и  Марија Обрадовић - Фото: РТРС
Сенка Јујић и Марија ОбрадовићФото: РТРС

Јујићева је рекла новинарима да је прије три године између два министарства потписан меморандум о сарадњи са фокусом на реформу јавне управе, управљање људским ресурсима, стручно оспособљавање, инспекцијски надзор, матичне књиге и слично.

- Лани је формирана и радна група која се бави развојем сарадње два министарства, а израђен је акциони план са акцентом на развој и размјену добре праксе, нормативних рјешења, размјену сарадника, публикација и слично. У том смислу одржан је низ едукација и ми и даље идемо ка усавршавању заједничке сарадње у свим сегментима на корист грађана - рекла је Јујићева данас новинарима након заједничког састанка у Бањалуци са министром државне управе и локалне самопуправе Србије Маријом Обрадовић.

Обрадовићева је навела да је сарадња са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске добра, те да је формирањем поменуте радне групе и израдом акционог плана конкретизована.

- Суштина је да запослени у оба министарства стално размјењују искуства и знања јер је важно да људи који раде с грађанима схвате да је циљ да поправе квалитет услуга према становништву. Само задовољство грађана квалитетом тих услуга у оквиру јавне управе може да буде наша оцена. Ако су људи задовољни, ми смо успели - рекла је је Обрадовићева.

Она је додала да је изузетно важан степен едукације државних службеника и односа према људима, те да грађани треба да примијете модернизацију и дигитализацију, као и друго што им штеди вријеме и новац попут формирања јединствених управних мјеста /шалтера/ на којима могу добити све информације.